Wetenschap & Techniek

Burgemeester Eindhoven wil kopje koffie drinken met Mark Rutte

foto: Gemeente Eindhovenfoto: Gemeente Eindhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Eindhoven wil kopje koffie drinken met Mark Rutte

Brainport Eindhoven wil 8,3 miljard euro van het rijk. Dat plan presenteert de gemeente vandaag in Den Haag. Burgemeester John Jorritsma wil dat de landelijke overheid meer gaat investeren in kenniseconomie. Desgevraagd sloot hij vandaag in Stand.nl niet uit de nieuwe Minister van Economische Zaken te worden.

Op verzoek van het Rijk schreef Eindhoven een toekomstplan waarin staat hoe de regio de derde Mainport van Nederland moet worden: “Als wij een gebied willen zijn dat zich wil positioneren als wereldspeler, moeten we ons ook meten aan de infrastructuur in die regio’s”, stelt de burgemeester. “Dan heb ik het niet alleen over wegen, maar ook over sport en cultuur.”

Jorritsma stelt dat in de hightechsector een ratrace aan de gang is. “Wij willen onze voorsprong behouden. We hebben de kennis en kunnen.” De gemeente ervaart concurrentie van steden als San Francisco, Tokio en München.

Minister van Economische Zaken

Op de vraag of Jorritsma de nieuwe Minister van Economische Zaken zou willen worden, zegt hij eerst koffie te willen drinken met Mark Rutte. “Ik sluit het niet uit”, stelt Jorritsma, om er snel aan toe te voegen: “Maar ik heb hier een fantastische baan.” Sinds september 2016 zetelt de burgemeester in Eindhoven, daarvoor was hij Commissaris van de Koning in Friesland.

Ster advertentie
Ster advertentie