Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Pasta koken: koud of kokend water?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pasta koken: koud of kokend water?

Spaghetti, penne of toch liever farfalle? Pasta bestaat in vele soorten en maten. In de keuken komt vaak de discussie ter tafel: moet het water al koken vóór je de pasta erin doet of moet het water juist nog koud zijn. Culinair journalist en Italiaans kookboekenschrijver Vanja van der Leeden deelt het antwoord in Spraakmakers.

"Ik ben in Italië gebrainwasht", zegt Van der Leeden. "Italianen bereiden de pasta in kokend water. Dus zo heb ik het ook geleerd." Toch heeft de culinaire journalist ook de andere methode geprobeerd. "Ze zeggen dat deze methode efficiënter is, omdat de pasta al in het water zit en zo kan opwarmen. Maar je hebt minder controle. Je moet dan constant in de gaten houden of het water aan het koken is, zodat je de tijd kan bijhouden." Het enige argument voor deze manier dat volgens Van der Leeden gegeven kan worden is dat het mogelijk energiebesparender is.

Il modo italiano

Van der Leenden deelt haar geheime recept voor de perfecte pasta structuur. "Hij moet nog een beetje beet hebben, in kokend en gezout water koken en erna gelijk overhemelen in de saus om nog een beetje na te garen." Het zout in de kookpan zorgt niet alleen voor smaak maar het zorgt er ook voor dat de pasta niet aan elkaar gaat plakken. "Dat heeft de zegen van de Italianen."

Typisch Nederlands

Waarom Nederlanders toch steeds deze discussie voeren? Van der Leenden denkt niet dat Nederlanders de Italianen tegen de haren in willen strijken. "Ik denk dat Nederlanders vooral bezig zijn met efficiëntie en Italianen met lekker eten."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie