Wetenschap & Techniek

Augmented reality maakt van plaats delict een CSI-scène

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Augmented reality maakt van plaats delict een CSI-scène

[NTR] Veelgehoorde kritiek bij politieseries: de technologische hoogstandjes die ze gebruiken en de vaart waarin het onderzoek vordert zijn totaal niet vergelijkbaar met de werkelijkheid. Een van die twee punten kan binnenkort verleden tijd zijn. De politie is namelijk bezig om augmented reality te introduceren op het plaats delict.

Augmented reality, in het Nederlands ‘toegevoegde realiteit’, is een manier om elementen toe te voegen aan een scherm met een live opname van de werkelijkheid. De van de zomer populaire Pokémon Go app deed dit door Pokémon te laten opduiken op de plek waar jij je bevond. Tikte je een Pokémon aan, dan sprong je camera aan om de straat voor je neus te filmen, inclusief Pokémon.

Informatie in real-time

Onderzoekers van de TU Delft startten twee jaar geleden samen met de politie het project 'On the Spot'. De bedoeling was om na te gaan of gaming-technieken zoals augmented reality ingezet zouden kunnen worden tijdens sporenonderzoek op het plaats delict. Forensisch experts op afstand kunnen bijvoorbeeld via schoudercamera’s meekijken met hun collega’s ter plaatse en hen van advies voorzien.

Voordeel van augmented reality is dat experts in real time informatie op een visuele manier kunnen uitwisselen via de camera. Ze plaatsten zogenaamde ‘markers’ met informatie, die hun collega’s op het plaats delict konden oppikken met een augmented reality-bril. Daar zit ook meteen het grootste nadeel. De techniek is een behoorlijke beperkende factor bij dit proces en moet nog verder ontwikkeld worden om echt goed van dienst te kunnen zijn.

Benieuwd naar dit experiment? Luister dan naar het fragment van Nieuws en Co van woensdag 7 december.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van de De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie