Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom hebben mannen het altijd warmer dan vrouwen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom hebben mannen het altijd warmer dan vrouwen?

Een fleecedekentje erbij, de haard aan en een kop thee, de vrouw lijkt er alles aan te doen om zo knus mogelijk de tijd door te brengen. Maar klopt het idee wel dat vrouwen het altijd kouder hebben dan mannen? Wouter van Marken Lichtenbelt, thermofysioloog aan de Universiteit van Maastricht, geeft tekst en uitleg bij Spraakmakers.

Waar het stereotype beeld laat zien dat de man standaard de verwarming uitdraait en de vrouw er juist een extra kleedje bij pakt, is het de vraag of dit tafereel wetenschappelijk gezien standhoudt. "Bij dezelfde temperatuur, op kantoor bijvoorbeeld, klopt het dat mannen het warmer hebben dan vrouwen", bevestigt Van Marken Lichtenbelt. "Het is inderdaad zo dat de kantoren wat koeler aanvoelen voor vrouwen."

Comfort

En wat ligt daaraan ten grondslag? "Dat komt met name doordat de thermoneutrale zone, grofweg is dat de comfortzone, bij vrouwen gemiddeld bij wat hogere temperaturen ligt", aldus de thermofysioloog. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat het deels te maken heeft met de lengte van vrouwen, waardoor ze vatbaarder zijn voor lage temperaturen.

Vet

Maar zelfs als je corrigeert op lengte, hebben vrouwen het eerder koud dan mannen. En dat heeft alles met de lichaamssamenstelling van de vrouw te maken. "Vrouwen hebben over het algemeen wat meer vetmassa en wat minder vetvrije massa. Vetmassa is metabool, dus de stofwisseling van het vet is wat lager. Terwijl de vetvrije massa, de spieren en de organen, die staan op een wat hoger peil. Dus daar is de warmteproductie in het lichaam, door alle reacties in het lichaam, wat hoger."

Kacheltje

Het stoken van het interne kacheltje kost de vrouw dus meer moeite. "Daardoor hebben ze hogere temperaturen nodig om op temperatuur te blijven", zegt Van Marken Lichtenbelt. Desondanks is de lichaamstemperatuur van mannen en vrouwen nagenoeg hetzelfde. "De kachel in het lichaam van vrouwen staat iets lager. Om dus dezelfde temperatuur te houden, hebben ze een hogere omgevingstemperatuur nodig."

Klaagzang

Hoe zijn we dan aan die kantoortemperaturen gekomen? "In de jaren 70 zijn modellen ontwikkeld voor kantooromgevingen en huizen. Die zijn gebaseerd op de stofwisseling van de man. Het is niet zo verbazingwekkend dat op de meeste kantoren de vrouwen klagen", vertelt de thermofysioloog. "Er wordt geklaagd en dat is dus terecht."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie