Wetenschap & Techniek
NOS

Toezichthouder gegevensbescherming waarschuwt: 'Vroeg of laat worden je data gelekt'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Toezichthouder gegevensbescherming waarschuwt: 'Vroeg of laat worden je data gelekt'

Iedere Nederlander moet ervan uitgaan dat diens data zijn gelekt of nog gelekt gaan worden. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, waarvan het jaarverslag vandaag wordt gepresenteerd. Het NOS Radio 1 Journaal sprak met voorzitter Aleid Wolfsen.

Video niet beschikbaar

"Mensen kunnen hun gegevens beter bewaken en dus minder naïef zijn met het afgeven ervan", aldus Wolfsen. "Je moet vaker je wachtwoord wijzigen. Je moet ook voorzichtiger zijn als een mailtje of appje binnenkomt met een verdachte link. Bedwing je nieuwsgierigheid en klik daar niet te snel op."

De zorgsector maakt de meeste meldingen van datalekken en cyberaanvallen. Dan gaat het om je meest persoonlijke en gevoelige gegevens. Boeven weten ook dat er daarom vaker geld wordt betaald om het lek ongedaan te maken.

'Hacks worden venijniger'

"We hebben ruim 20.000 lekken binnengekregen, waarvan bijna 2000 cyberaanvallen. Het aantal meldingen lijkt de stabiliseren, terwijl we vorig jaar nog voor waarschuwden voor een sterke toename, maar het soort lekken wordt wel serieuzer."

"Bijvoorbeeld lekken met betrekking tot gegevens over je gezondheid of je financiële situatie. Dat gebeurt vaker. Dus over de hele linie lijkt het te stabiliseren, maar het type wordt wel ernstiger", weet Wolfsen.

"Het wordt ook venijniger. Als er ingebroken wordt op computersystemen zitten criminelen er langer in voordat de hack ontdekt wordt. Dan is het kwaad al geschied."

'Geef niet te veel af'

"We zien dat bedrijven die heel voorzichtig zijn geweest tóch worden gehackt. Je kunt zelf heel goed je best hebben gedaan, maar het kan je dus toch overkomen. De digitale boeven worden slimmen. Datahandel is gewoon geld", stelt Wolfsen.

"Het kan alle bedrijven en alle overheidsinstellingen overkomen, dus kunnen alle burgers worden getroffen. Daarom zeggen we tegen mensen om niet te veel af te geven en tegen bedrijven om niet te veel te bewaren. Wat je niet hebt, kan ook niet op straat komen."

"Vroeg of laat gaat het jou treffen. Wees ook voorbereid op wat je dan moet doen. Bedrijven adviseren we om burgers onmiddellijk te informeren. Wees daar openhartig over", zegt Wolfsen.

r1jn datalek

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie