Sport
KRO-NCRV

Jumbo-Visma overweegt aangifte tegen 'selfietoeschouwer' die renners ten val bracht

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jumbo-Visma overweegt aangifte tegen 'selfietoeschouwer' die renners ten val bracht

"We gaan zeker proberen om de onkosten, die enorm zijn, te verhalen." Dat zegt ploegleider van Jumbo-Visma Arthur van Dongen bij Spraakmakers. Aangifte ligt "in de lijn der verwachting." Door een fotograferende toeschouwer kwam een deel van het Tour de France-peloton gisteren hard ten val.

Al snel na de start van de 15e Touretappe gisteren, ging het mis. Een deel van het peloton kwam hard ten val nadat één van de renners werd aangetikt door een onoplettende toeschouwer die druk bezig was om een selfie te maken. De man is inmiddels opgespoord door de Franse autoriteiten.

"We gaan zeker proberen de onkosten, die natuurlijk enorm groot zijn en dan met name materiële schade, te verhalen", zegt ploegleider Van Dongen. Aangifte ligt in de lijn der verwachting. Maar een alternatief is om het onderling met de verzekering oplossen. In 2021 veroorzaakte een toeschouwer ook een massale valpartij. De vrouw die niet oplette met een 'opi en omi-bord', kreeg toen een boete van 1.200 euro.

Midden op de weg staan is not done

Van Dongen vertelt dat de jongens "behoorlijk gehavend" zijn. "Ze hebben de etappe uit kunnen rijden. Maar zeker in de laatste week gaat dat wel doorwegen." Hij is niet te spreken over het gedrag van de toeschouwers. "Het is natuurlijk not done om op de weg te gaan staan terwijl er een grote groep renners aankomt. Dat zien we gewoon veel te vaak gebeuren." Soms hebben renners bij beklimmingen maar een doorgang van amper een meter, vertelt hij. "Dat is gewoon levensgevaarlijk."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie