Sport
BNNVARA

Olympische Abdi? 'Nageeye haalt misschien wel goud!'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympische Abdi? 'Nageeye haalt misschien wel goud!'

Nederland beleefde een groots sportweekend met twee bijzondere evenementen in eigen land. Namelijk: de Amstel Gold Race en de Marathon van Rotterdam. Het blijft allemaal niet onbesproken in de nieuwe Bureau Sport Podcast. Zeker niet de laatste 'mooiste' van Lee Towers, en de overwinning van Abdi Nageeye. Met Parijs voor de deur rijst de vraag: gaat Nageeye goud halen?

#15 - 'We houden van Lee Towers' (S03) - Bureau Sport Podcast

De Marathon van Rotterdam begint traditioneel op een prachtige manier, en daar wil Frank Evenblij bij stilstaan. Want, het was voor Lee Towers de laatste keer dat hij de hardlopers aan de start bezong. Na dertig jaar komt er een einde aan de legendarische opening van 'de mooiste'. En als er twee mensen zijn die daar maar slecht afscheid van kunnen nemen, dan zijn het Frank en Erik wel. "Het is een icoon", aldus Frank. "Ik kan er echt van genieten dat hij daar dan staat en dat 'ie dan zegt 'mooi, he', over zichzelf."

Abdi Nageeye kan misschien wel meer dan hij ooit dacht

En mooi was het zeker. Niet alleen om de start, ook niet alleen om de traditie rondom de laatste loper, maar zeker om de finish van Abdi Nageeye. Hij won de marathon in een nieuw Nederlands record. "Ik dacht altijd dat Abdi subtop was, maar hij is volgens mij een heel stuk beter", zegt Erik.

Volgens Erik ligt de limiet van Abdi Nageeye verder dan hijzelf ooit heeft gedacht. "Misschien wordt Abdi, ik durf het bijna niet te zeggen, wel de eerste die onder de twee uur loopt." Frank vult aan: "Een marathon, daar kun je er niet een paar van doen per jaar. Ik geloof dat je per jaar ongeveer twee marathons kunt lopen omdat het anders te zwaar is. Parijs komt eraan en hij heeft deze gedaan: hij is een kanshebber."

Olympische Abdi?

Kortom: nu zijn de pijlen gericht op de marathon van de Olympische Spelen in Parijs. In Tokio zagen de Nageeye naar het zilver lopen, en tegelijkertijd als de vriendelijkheid zelve zijn Belgische trainingsmaatje over de finish helpen naar een derde plaats. Erik dacht daarna: had er dan nog meer in gezeten, als hij daar nog energie voor had? "Tom Dumoulin zei ooit, 'de tijdrit dat is een potje energie en dat moet aan het einde helemaal leeg zijn.' (...) En gisteren zei hij, 'het was alsof ik aan het joggen was'. Als je het over dat potje energie hebt, dan denk ik, die Abdi moet onder de twee uur gaan lopen!"

"Ik denk dat Abdi kanshebber is voor goud op de marathon in Parijs", zegt Erik. "In Tokio dacht je, zilver, misschien wel hoogtepunt in zijn carrière. Nu denk ik, die gozer haalt misschien wel goud!"

Meer van Bureau Sport Podcast?

Abonneer je op de podcast en volg ons op Instagram!

Gerelateerde podcast

Bureau Sport Podcast

Bureau Sport Podcast

Ster advertentie
Ster advertentie