Sport
BNNVARA

Franse jeugdinternationals moeten kiezen tussen vasten of voetballen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Franse jeugdinternationals moeten kiezen tussen vasten of voetballen

De Franse jeugdinternational Mahamadou Diawara heeft de nationale voetbalploeg verlaten omdat hij de regels van de ramadan niet kan naleven. Volgens aangescherpte regels van de Franse voetbalbond (FFF) zijn politieke, ideologische en religieuze uitingen tijdens wedstrijden verboden. Wat er precies aan de hand is, vertelt sportjournalist en schrijver van het boek Marokkaanse trots, Nordin Ghouddani in De Nieuws BV.

"Ik heb het gevoel dat ze in Frankrijk de seculiere staat willen handhaven door alles neutraal te houden. Maar daar schieten ze in door." Ghouddani vindt het bizar dat topsporters hun geloof niet mogen belijden. "Als het zou betekenen dat spelers minder zouden presteren of dat het ongezond zou zijn, hadden ze een punt. Maar dat is allerminst waar."

Aangepaste schema's en eetpauzes

Want volgens Ghouddani merk je niet dat een speler aan ramadan doet. In Nederland, weet Ghouddani, zijn er er aangepaste trainingsschema's voor de spelers die vasten, in de warme maanden. Ook wordt er in Nederland rekening gehouden met spelers die meedoen aan de ramadan. Zo introduceerde de KNVB vorig jaar drink- en eetpauzes tijdens wedstrijden. Niet alleen Nederland heeft aangepaste regels, ook in de Engelse Premier League komt dit voor.

Gevolgen

Als gevolg van de strenge Franse regels denkt Ghouddani dat veel spelers, zoals de Malinese Diawara, gaan spelen voor een ander land. "Ik denk als Frankrijk zo door blijft gaan, steeds meer jongens kiezen voor het land waar hun ouders vandaan komen."

In een reactie in de Franse krant Le Figaro zegt FFF-directeur Philippe Diallo het neutraliteitsbeginsel te willen respecteren.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie