Achtergrond
NTR

Het verhaal van Jalal Bouzamour, die als filmmaker een ode brengt aan zijn erfgoed

foto: Jalal Bouzamour
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van Jalal Bouzamour, die als filmmaker een ode brengt aan zijn erfgoed

In de studio verwelkomde Fairouz Hofman op 17 maart een bijzondere gast: Jalal Bouzamour, een gepassioneerde regisseur en documentairemaker met een indrukwekkend traject in de filmwereld. Zijn reis begon op bescheiden wijze, als camera-assistent op slechts 16-jarige leeftijd, vertelt hij in Suhoor Stories.

#8 - 'Dierbaren missen in Ramadan' | Jalal Bouzamour | Suhoor Stories met Fairouz S2E8 (S02) - Suhoor Stories

Eerbetoon aan de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders

Een van Bouzamours' meest opvallende werken is de documentaireserie Mocronado's, waarin hij een eerbetoon brengt aan de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders. Door middel van deze serie weeft hij een kleurrijk pallet van verhalen die zelden gehoord worden, maar van onschatbare waarde zijn voor het begrip van de Nederlandse samenleving.

Op zoek naar identiteit

In Poldermocro's neemt Bouzamour ons mee op een intieme reis, waarin hij een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren volgt terwijl zij worstelen met hun identiteit in een land dat zij thuis noemen, maar hen soms vreemd lijkt. Het is een zoektocht naar antwoorden op de vraag: je kunt de Marokkaan wel uit Nederland halen, maar haal je Nederland ook uit de Marokkaan? Het gesprek nam een wending toen Bouzamour sprak over de verwachtingen die heersen in de Nederlandse mediawereld ten aanzien van makers met een bi-culturele achtergrond. Vaak worden zij gevraagd om programma's te maken die direct gerelateerd zijn aan hun afkomst, terwijl het voor hen moeilijk is om simpelweg als individu te worden gezien. Dit dilemma raakt aan de kern van het debat over representatie en diversiteit in de media.

Jalal Bouzamours' persoonlijke pad

Toen hem gevraagd werd naar de inspiratie achter Mocronado's, deelde Bouzamour een persoonlijk verhaal over zijn vader, wiens overlijden samenviel met het maakproces van de serie. Het was een emotionele rollercoaster voor hem, maar het gaf hem ook de motivatie om zijn werk voort te zetten en een eerbetoon te brengen aan de generatie die hem heeft gevormd.

Krachtige boodschap

Het verlies van zijn vader tijdens het maakproces bracht een diepe emotionele lading met zich mee, maar het versterkte ook de betekenis van zijn werk. Voor Bouzamour is film maken niet alleen een creatieve uiting, maar ook een manier om verbinding te maken met zijn verleden en zijn erfgoed te eren.

Gerelateerde podcast

Suhoor Stories

Suhoor Stories

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie