Sport
NOS

O'Connor wint bergetappe naar Tignes, Pogačar rijdt weer weg van concurrenten

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. O'Connor wint bergetappe naar Tignes, Pogačar rijdt weer weg van concurrenten

Ben O'Connor heeft met ruime voorsprong de bergrit naar Tignes op zijn naam geschreven. De Australiër won vorig jaar al een rit in de Giro d'Italia. Tadej Pogačar demarreerde opnieuw weg van de andere klassementsleiders en boekte 32 seconden winst.

Mathieu van der Poel, die de gele trui tot en met gisteren droeg, was met verstand afgestapt. De Nederlander wil zo optimaal mogelijk aan de mountainbikekoers van de Olympische Spelen verschijnen. Ook Primoz Roglic ging vandaag niet meer van start. De Sloveen van Jumbo-Visma had te veel last van een valpartij eerder deze Tour. Hij kwam gisteren als een-na-laatste.

Poels probeert het

Wout Poels, in de bolletjestrui, meldde zich in de regenachtige Alpen opnieuw vooraan de koers. Ook Bauke Mollema en Dylan van Baarle maakten deel uit van de eerste, grote kopgroep van 43 renners. Poels ging solo op weg naar de bergpunten op de eerste col van de eerste categorie. Nairo Quintana sloot op de top bij hem aan en wist Poels net niet te verschalken. De Nederlander met de bollen moest bij de volgende beklimming lossen. De bolletjestrui komt nu in handen van Quintana.

Modderstromen

Het kopgroepje dat voorop bleef tot op de slotklim bestond uit Sergio Higuita, Quintana en Ben O'Connor. Laatstgenoemde Australiër ging lange tijd virtueel aan de leiding in het algemeen klassement. De ploeg van leider Pogačar voerde het peloton aan richting Tignes. Twee jaar geleden stond hier ook een aankomst gepland, maar door modderstromen werd de wedstrijd voortijdig afgebroken. Dit keer bereikten de renners wel de top.

O'Connor reed op 17 kilometer van de finish weg van zijn mede-vluchter Higuita. Quintana was daarvoor al afgehaakt. De etappewinnaar van de Ronde van Italië 2020 liep verder weg van alles en iedereen. O'Connor stelde de dagzege veilig. Mattia Cattaneo baarde opzien met de tweede plaats. En 'sprinter' Sonny Colbrelli werd derde in deze bergrit.

Aanval Carapaz gecounterd

Voor de gele trui kwam O'Connor tekort, omdat INEOS het tempo opvoerde toen alle ploeggenoten van Pogačar gelost waren. De aanval van Richard Carapaz kwam nog, maar werd direct gecounterd door Pogačar. De Colombiaan had zijn kruit verschoten en kon Pogačar bij zijn versnelling niet volgen. Pogačar kwam op iets meer dan zes minuten van winnaar O'Connor over de eindstreep. Het groepje met Carapaz verloor 32 seconden op Pogačar. Wilco Kelderman kwam dertien seconden later binnen.

De renners hebben morgen een rustdag in de Tour de France.

Ster advertentie
Ster advertentie