Politiek
BNNVARA

Tweede Kamerlid Sjoerd Warmerdam (D66) wil door: 'Het mag wel wat spannender en activistischer bij D66'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamerlid Sjoerd Warmerdam (D66) wil door: 'Het mag wel wat spannender en activistischer bij D66'

Slechts een paar weken zat Sjoerd Warmderdam (D66) in de Tweede Kamer en toen viel het kabinet. Doodzonde, want hij had zoveel plannen. Dus wil hij dolgraag weer op de lijst bij de volgende verkiezingen. "Wat mij betreft mag het allemaal wat spannender, wat activistischer. Zeker bij een partij als D66."

Video niet beschikbaar

Aan ambitie geen gebrek bij het kersverse Kamerlid. Omdat Paul van Meenen vertrok naar de Eerste Kamer, mocht Warmerdam begin juni zijn plaats innemen in de Tweede Kamer. Warmerdam stond bij de vorige verkiezingen op plek 29 bij D66. Met de huidige peilingen zou dat bij lange na niet genoeg zijn voor een zetel. Hij hoopt dat ook op een plek in de top tien voor de verkiezingen in november.

Consultantspartij

Warmerdam wil laten zien dat politiek voor iedereen is. Een donkerblauw pak is geen vereiste voor een Kamerlid. "Soms wordt ons verweten dat we een beetje een consultantspartij zijn. Dat vind ik niet: we zijn het meest progressief in onze ideeën. Maar qua uitstraling kunnen we nog wel wat verbeteren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Achtbaan

Toch voelt hij zich van alle partijen bij D66 het meest thuis. Het zijn levenservaringen die hem dat deed beseffen. "Het feit dat ik getrouwd met een man kan samenleven. Het feit dat mijn moeder afscheid kon nemen op een manier zoals zij dat wilde. Dat komt door D66."

Die paar weken in de Tweede Kamer waren een heuse achtbaan voor Warmerdam. Terwijl de coalitie steeds verder implodeerde, deed hij zijn eerste debatten. Zo stond hij meteen over pensioenen te debatteren met bijvoorbeeld Pieter Omtzigt. "Dat was ontzettend spannend."

Tijdcapsule

Warmerdam is te gast in de zomerrubriek De Tijdscapsule van De Nieuws BV. Wat vindt hij zo onwaarschijnlijk belangrijk dat het bewaard moet worden voor een volgende generatie? Warmerdam heeft een traditioneel Oekraïens shirt meegenomen. "Zelensky droeg het ook", vertelt hij trots.

Hij kreeg het van Maria, een jonge Oekraïense vrouw die is gevlucht. Warmerdam nam haar in dienst bij zijn vorige baan als directeur Oekraïnecrisis op het ministerie van Sociale Zaken. Ze werkt daar nog steeds. "Juist zij kan vertellen wat vluchtelingen uit Oekraïne op dit moment nodig hebben. Zij werd de belangrijkste adviseur van de minister."

Het illustreert het motto van Warmerdam in de politiek. "We moeten mét mensen praten in plaats van over ze. Ik denk dat we in Den Haag in een ivoren toren zitten. We vinden het spannend om mensen echt aan de knoppen te laten zitten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie