Politiek
KRO-NCRV

Werkwijze NSC wekt frustraties op: 'Raar dat irritatie van Kamerleden nieuwswaardig is'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkwijze NSC wekt frustraties op: 'Raar dat irritatie van Kamerleden nieuwswaardig is'

Er wordt nog altijd gewerkt aan een regeerakkoord door de formerende partijen. Terwijl men achter de schermen onderhandelt, lekken anonieme bronnen nieuws aan de pers. Maar is die informatie wel altijd even betrouwbaar? En is al het nieuws uit Den Haag wel relevant? "Wat kan mij het schelen of Kamerleden geïrriteerd zijn? Dat doet er niet toe", stelt Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, in het Mediaforum bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gekleurd feit

De NOS meldde dat er vergaande plannen op de formatietafel liggen rondom asiel en migratie. Zo zouden ze de kwestie willen bestempelen als crisis waardoor vergaande maatregelen mogelijk zijn. Toch meldt de NOS niet van wie zij deze uitgelekte informatie hebben verkregen. "Je bent verplicht om de afzender te melden. Er wordt tegenwoordig vaak misbruik gemaakt van de term 'bronbescherming'", zegt Klok. Aanvullend vertelt Sjirk Kuiper, journalist bij Nederlands Dagblad, "Eén bron is geen bron. Er zouden minstens twee partijen moeten zijn die dit verhaal bevestigen. Nu weten we niet of de bronnen uit dezelfde hoek komen of van verschillende kanten." Klok waarschuwt voor de gevaren voor het blindelings overnemen van het nieuws van autoritaire nieuwsplatformen. "Het nieuws wordt als feit besproken maar het is een gekleurd feit."

'Who cares'

Ook het Algemeen Dagblad bracht politiek nieuws. Zo zouden Kamerleden zich irriteren aan de werkwijze van NSC. "Wat kan mij dat schelen of Kamerleden geïrriteerd zijn? Dat doet er niet toe." vertelt Klok. "Het is een nieuwe partij die zijn weg probeert te vinden. Dat Kamerleden daardoor geïrriteerd zijn en dat dat nieuwswaardig is, vind ik heel raar." Kuijper sluit daarop aan: "Kamerleden bestaan toch ook om geïrriteerd te zijn over andere partijen? Kom op."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie