Onderzoek
KRO-NCRV

De dromen van een blind of slechtziend persoon: 'Tast, geluid en geur kunnen prachtig beeld maken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De dromen van een blind of slechtziend persoon: 'Tast, geluid en geur kunnen prachtig beeld maken'

Dromen over een heerlijke vakantie op een tropisch eiland met een glas koude limonade in je hand. De geur van het zoute zeewater of de warme zon op je huid. Zie jij het al voor je? Waarschijnlijk wel. Maar hoe zou deze droom eruitzien als je blind bent en dus niet weet hoe een tropisch eiland eruitziet? Niet heel anders, volgens Nursel Günal van Bartimeus, een stichting voor slechtzienden. "Ik voel waar ik op sta of hoe glad het glas is."

UItzendbureau Rudy van Belkom

Günal is haar hele leven al blind, toch zijn haar dromen ontzettend gedetailleerd. "Ik kan voelen of de sfeer eng of leuk is." In haar dromen heeft Günal ook meer vrijheid. "Ik kan overal komen zonder blindenstok en kan ook autorijden. Al ben ik in mijn dromen niet de chauffeur, maar de bijrijder."

Beeld in vijf dimensies

Na zijn 21e nam het zicht van Lars Lommers af tot een visus van vijf procent. "Toen ik net mijn zicht verloor, droomde ik nog heel lang in beelden. Ondanks dat ik nog een restvisus heb, ben ik minder goed geworden in mij verplaatsen in wat een ander nou ziet." Lommers vertelt hoe zijn geheugen rondom visuele details en gebeurtenissen afneemt. Inmiddels droomt ook hij zonder visuele beelden. "Je moet het hebben van andere onderdelen die een droom maken. Tast, geluid en geur kunnen een prachtig beeld maken."

Volgens Lommers denkt men bij het woord beeld al snel aan een visueel beeld. Echter vindt hij dat een beeld bestaat uit vijf dimensies. "Als het visuele aspect wegvalt, betekent dat niet dat je beeld minder gedetailleerd wordt. Het wordt alleen anders geconstrueerd."

Alle hersenen dromen hetzelfde

Maar hoe werkt het dromen bij blinden of slechtzienden wetenschappelijk? Op een MRI-scan van slapende personen is te zien dat een bepaald deel van de hersenen oplicht en dus actief is. Het deel van de hersenen dat wordt getriggerd tijdens het dromen, is bij alle personen hetzelfde, ongeacht of iemand wel of niet kan zien. Dromen van blinden of slechtzienden hebben alleen een andere invulling.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie