Cultuur & Media
NOS

Edward van de Vendel en Anoush Elman krijgen Gouden Griffel voor kinderboek 'Misjka'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Edward van de Vendel en Anoush Elman krijgen Gouden Griffel voor kinderboek 'Misjka'

De Gouden Griffel, de belangrijkste literatuurprijs voor kinderboeken, gaat dit jaar naar het boek Misjka, geschreven door Edward van de Vendel en Anoush Elman. Dat meldt boekenorganisatie CPNB. In het NOS Radio 1 Journaal reageert Van de Vendel op het krijgen van de prijs.

Misjka

Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een gezin dat vanuit Afghanistan naar Nederland is gevlucht. Dochter Roya vindt dat er in hun Nederlandse huis ook een huisdier thuishoort, en dat wordt een konijn met de naam Misjka, vertelt Van de Vendel: "Het konijntje krijgt een soort functie in het gezin. Het gezin heeft een traumatische reis achter de rug, alleen het meisje weet daar niks meer van, want ze was nog maar vier. Ze hoopt dat de rest van het gezin aan dat konijntje vertelt wat er is gebeurt. En zo leert ze de geschiedenis kennen." Maar op een dag is Miskja opeens verdwenen.

Het boek gaat over een vluchtelingengezin, maar dat is volgens Van de Vendel niet het belangrijkste. "Het is sowieso een spannend boek, maar het is ook een grappig boek. En het feit dat het over een Afghaans gezin gaat, dat is toevallig zo. Ik ken deze mensen al heel lang, en ik dacht: dit konijn heeft een grappig verhaal. Dus het is eigenlijk andersom gegaan. Maar het geeft natuurlijk wel een bodem onder een boek, je brengt er ook iets meer mee over."

Ontroerend beeld

"Van de Vendel en Elman schetsen een ontroerend beeld, waarin de liefde van de gezinsleden voor elkaar én voor hun huisdier duidelijk voelbaar is", zegt de jury. "Misjka is een actueel en ontroerend familieverhaal, subliem en op pakkende wijze geschreven door Van de Vendel en Elman."

Het is voor het eerst dat Van de Vendel een Gouden Griffel wint. Wel kreeg hij al veertien keer een Zilveren Griffel. Elman, het pseudoniem van Ramin Kawous, kwam vanuit Afghanistan naar Nederland. Zijn verhalen vormden de basis voor Misjka en een ander boek dat hij samen met Van de Vendel schreef: De gelukvinder.

Vanavond worden de prijzen uitgereikt op het Kinderboekenbal.

Gouden Griffel voor Edward van de Vendel en Anoush Elman

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie