Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hanna van Vliet: 'Kun je jezelf vergeven voor de fouten die je hebt gemaakt?'

foto: Mark van Aller
  1. Nieuwschevron right
  2. Hanna van Vliet: 'Kun je jezelf vergeven voor de fouten die je hebt gemaakt?'

Actrice Hanna van Vliet speelt de hoofdrol in de nieuwe televisieserie De droom van de jeugd. Een familie-epos dat meer dan vijftig jaar omvat en daarmee ook een verslag van een veranderende tijdsgeest is geworden. "Voor mij gaat het over compassie voor jezelf. Kun je jezelf voorgeven voor de dingen die je niet goed hebt gedaan?", zegt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De serie, uitgezonden door KRO-NCRV, volgt het wel en wee van de Brabantse familie Wander terwijl de geschiedenis zich voltrekt. "Het zijn grote gebeurtenissen afgezet tegen kleine momenten. Die laatste hebben misschien wel net zoveel impact in een leven”, zegt regisseur Bram Schouw. "Hoe ontmoeten mensen elkaar, hoe word je verliefd?"

Trauma's en geheimen

Schouw is gefascineerd door familiestructuren. "Word je bijvoorbeeld niet gezien door je vader en wat voor impact heeft dat op de rest van je leven?" Het is ook een verhaal over familietrauma’s, patronen die zich herhalen en geheimen. "Elke familie heeft een geheim. Als je terug gaat in de tijd binnen je eigen familie dan zijn er ook dingen verzwegen, is er verdriet en zijn er trauma’s", zegt Schouw.

Quote

Je voelt: we zitten in dezelfde soort situatie klem

Hanna van Vliet

De serie vertelt een chronologisch verhaal waarbij personagers opgroeien. Van Vliet speelt in de serie Carla, die later wordt vertolkt door actrice Tamar van den Dorp. Carla strijdt met haar streng katholieke moeder met wie ze na een abortus gebrouilleerd raakt. Later in haar leven loopt Carla tegen dezelfde zaken aan. "Ze heeft ook een dochter en loopt tegen haar eigen starheid aan. Precies wat ze haar moeder heeft verweten", zegt Van Vliet.

Van Vliet vond één van de scenes over dit onderwerp 'ontroerend' "Je voelt: mijn God, we zitten in dezelfde soort situatie klem. Alle omstandigheden zijn anders, de wereld is veranderd, maar deze dynamiek krijg je keihard in je gezicht terug." De serie gaat daarom ook over compassie. Naar jezelf en je ouders. "Kun je je ouders vergeven, of begrijpen in hun tijd?", zegt Van Vliet.

De droom van de jeugd (KRO-NCRV) is vanaf vanavond te zien op NPO1.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie