Cultuur & Media
EONOS

Voorzitter Joodse Raad 'zwaarste rol ooit' voor Pierre Bokma

foto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Joodse Raad 'zwaarste rol ooit' voor Pierre Bokma

In de Tweede Wereldoorlog stelden de nazi's de zogenoemde Joose Raad in, onder leiding van hoogleraar David Cohen. Over die raad is door de EO een serie gemaakt, die nu op tv te zien is. Pierre Bokma speelt de rol van Cohen. "Dit is misschien wel de zwaarste rol die ik ooit gespeeld heb", vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Pierre Bokma en Rob Oudkerk over 'De Joodse Raad'

David Cohen werd door de Duitsers benoemd als leider van de Joodse gemeenschap in Nederland. In die hoedanigheid maakte hij keuzes die hem na de oorlog op ernstige verwijten kwamen te staan. Zo stelde de Joodse Raad, op bevel van de nazi’s, een lijst op met Joden die 'misbaar' zouden zijn. Deze lijst werd gebruikt om die Joden te deporteren. Cohen kwam hierdoor zwaar in opspraak.

Bokma vond het zwaar om zich in te leven in een man die keuzes maakte die achteraf moeilijk te volgen zijn. Bij een bepaalde scène lukte dat Bokma even helemaal niet meer. Hij zette de opname daarvoor stil.

Cohen was volgens hem een hele aimabele man. "Maar ook iemand die later moeilijk kon herschikken wat hij mogelijk niet goed gedaan had. Hij bleef lang op zijn strepen staan dat de weg die hij gekozen had, goed was. Hij wilde ongezien de Duitsers traineren, dwarszitten en tijdrekken. Hij dacht dat de oorlog niet heel lang zou duren." Dit laatste was helaas een flinke inschattingsfout, wat tot rampzalige gevolgen leidde.

Diepe indruk

David Cohen is de opa van oud-politicus Rob Oudkerk, die ook in Langs de Lijn En Omstreken te gast was. Hij zag de serie al eerder. Het maakte diepe indruk en wekte heel veel emoties op: "In de eerste aflevering, na een paar minuten, zie je mijn opa naar de synagoge gaan, na de oorlog. Hij gaat daar zitten en dan vluchten alle andere joodse mannen van hem weg, want niemand wil meer met de voorzitter van de Joodse Raad geïdentificeerd worden. Ik zei tegen mijn vrouw: zet maar uit, want ik trek dit niet."

Oudkerk en zijn vrouw moesten het zeker vijftig keer stopzetten, omdat het te dichtbij kwam. Behalve zijn opa zag hij ook zijn moeder terug in de serie, gespeeld door Claire Bender. "Mijn moeder had mij alles wat te zien is al verteld, maar als je ernaar gaat kijken, komt het honderd keer zo hard binnen. Mijn vrouw en ik zaten regelmatig met z'n tweeën te huilen en dan gingen we maar weer verder."

De serie 'De Joodse Raad' wordt op zondagavond om 21.25 uur uitgezonden bij de EO op NPO 1.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie