Cultuur & Media
NTR

Diggy Dex: 'Ik ben een laatbloeier'

foto: Roger Neve
  1. Nieuwschevron right
  2. Diggy Dex: 'Ik ben een laatbloeier'

Diggy Dex (zijn echte naam is Koen Jansen), is songwriter en chansonrapper. Bekend van nummers als Treur Niet (Ode Aan Het Leven) en De Zon Op. Deze hele maand toert hij langs Nederlandse podia met oude en nieuwe nummers en in september komt zijn nieuwe album Tempo Giusto uit. Op 5 maart verscheen een intiem boek van zijn hand: Losse krabbels, waarin hij een inkijkje geeft in de achtergronden van zijn liedjes en zijn inspiratiebronnen. "Ik ben een laatbloeier", zijn eigen woorden in Kunststof.

Diggy Dex, rapper - Kunststof

Beweging

"Ik kan wel piekeren, in mijn hoofd zitten", vertelt Diggy Dex. "Van nature ben ik een proactief persoon die soms te snel wil. Ik ben graag in beweging. Mijn laatste albums hebben allemaal beweging in zich: Golven, daarna kwam Karavaan, en toen Carrousel. Het nieuwe album krijgt de titel Tempo Giusto: het juiste tempo. Ik ben dus bezig met de beweging, maar soms is het tijd voor de counter movement en moet ik de rust opzoeken. Bijvoorbeeld met meditatie, ademhalingsoefeningen, sporten of lezen."

Zingeving

"Bij het schrijven van liedjes heb ik wel stemmetjes in mijn hoofd die bijvoorbeeld zeggen: Is dit wel echt wat ik wil zeggen? Of: Wat zou mijn moeder hiervan vinden?". De rapper kan steeds beter met deze stemmetjes omgaan vertelt hij. "Van jongs af aan had ik al veel vragen. Vooral in mijn pubertijd was ik erg op zoek naar bepaalde zingeving. Vragen als: Bestaat er een God? Wordt een persoon geboren met karaktereigenschappen die hij heeft of is dat een ontwikkeling? En: Hoe zijn we opgebouwd?."

In rap, en de wijsheden die rappers daarin overbrengen, vond Dex herkenning. "Rappers van Wu-Tang bijvoorbeeld, maar ook Nederlandse zangers als Henny Vrienten, Stef Bos en Boudewijn de Groot."

Losse krabbels

Met zijn boek wil Dex mensen meenemen in het proces van liedjes maken. "Ik schrijf losse krabbels in mijn telefoon en in mijn schrijfboekjes. Het zijn de zaadjes die uiteindelijk songs kunnen vormen. Ik schrijf bijna elke dag. Dat kan zijn als ik onderweg ben naar de studio, of als ik terugfiets nadat ik mijn zoon naar school heb gebracht. Als ik iets zie, als me iets te binnen schiet, als ik iets voel, iets lees, iets hoor op de radio; dan schrijf ik dat op. Soms vloeien daar al meteen een paar mooie zinnen uit en is het haast al een couplet. Soms is er één kernzin die later een refrein kan worden."

Laatbloeier

"Ik ben een laatbloeier denk ik. Ik heb er wat langer over gedaan om mijn stem te vinden in de muziek. Dat heb ik niet als negatief ervaren. Toen ik op zeventienjarige leeftijd begon met tekstschrijven, ging het al veel over zingeving. Titels waren bijvoorbeeld: De zoektocht naar geluk en Verstand versus gevoel. In de kern wil ik graag een verhaal vertellen en het heeft even geduurd voor ik daarin mijn eigen pad had gevonden.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie