Cultuur & Media
NTR

Rick de Leeuw: 'Ik focus me minder op 'het wat' en meer op het 'met wie''

foto: Maartje Elants
  1. Nieuwschevron right
  2. Rick de Leeuw: 'Ik focus me minder op 'het wat' en meer op het 'met wie''

Rick de Leeuw was zanger van de Amsterdamse rockband Tröckener Kecks. Toen de band in 2001 stopte, besloot De Leeuw, inmiddels bekend als solo-artiest en schrijver, anders in het leven te staan. "Door. Nooit terug", schreef hij op zijn tegel bij Kunststof.

Rick de Leeuw, schrijver en zanger - Kunststof

Zonder plan en zonder doel

Na de Tröckener Kecks besloot zanger en auteur Rick de Leeuw zonder plan en doel te leven. "In plaats van op weg te gaan naar iets, ben ik meer gaan kijken naar wat die weg zelf mij brengt." Wat er op de zijwegen van het leven gebeurt leek De Leeuw interessanter dan 'dat ene doel' najagen. "Ik dacht: Als ik nou niet langer bedenk wát ik wil, maar me concentreer op met wíe ik dingen wil doen, dan leiden die mensen misschien vanzelf tot een pad dat - voor mij - heel logisch en vanzelfsprekend is."

Eén van die zijwegen bracht De Leeuw naar zijn nieuwe roman De verdwijning van Peter Treckpoel. Een boek dat hij in opdracht schreef. Toen Rombout Nijssen, rijksarchivaris van Hasselt, hem opbelde met de vraag of hij een verhaal wilde schrijven over een 15e-eeuwse priester volgde direct een 'ja'. Toch bleek het bedenken van een passend verhaal nog een uitdaging. "Eigenlijk had ik mijn manier om de middeleeuwen tot leven te wekken, al in een eerder boek verwerkt. Over priester Peter Treckpoel is daarnaast weinig bekend.

De verdwijning van Peter Treckpoel

Uiteindelijk vond De Leeuw een vertelvorm om dit historische verhaal over priester Peter Treckpoel naar het nu te brengen. In zijn boek bijt amateurhistoricus Hubert Thys zich vast in de belangrijke kronieken van Treckpoel, twee historisch belangrijke observaties over het Limburg van die tijd.

Personage Hubert poogt te achterhalen waarom Treckpoel na 1506 op mysterieuze wijze is verdwenen. Die zoektocht valt samen met de verdwijning van Hubert zelf. Hoofdpersoon Jean Schoenmaekers gaat op zoek naar hem, en wordt vergezeld door een ontluikende liefde. "Ik heb de afgelopen driekwart jaar met de personages in mijn hoofd rondgelopen. Het zijn vrienden van me geworden. Dat maakt het eigenlijk heel jammer om zo’n boek af te ronden. Daar gaan ze!"

Heks

De nieuwe roman van Rick de Leeuw was er niet geweest zonder een andere grote beslissing. Acht jaar geleden verhuisde De Leeuw van de Kalverstraat in Amsterdam naar het kleine dorpje Heks in Belgisch Limburg. Een keuze die zijn zoon destijds 'onbegrijpelijk' vond.

Het dorp Heks zelf speelt een kleine rol in zijn nieuwe boek. De hele streek van Nederlands en Belgisch Limburg speelt een hoofdrol in de zoektocht van de twee hoofdpersonen. "Peter Treckpoel was iemand die in de beide Limburgen leefde en woonde. Door dit boek kon ik van alles dat ik hier in de afgelopen acht jaar heb ervaren en beleefd verwerken in dit verhaal. Er zit een natuurlijke authenticiteit in het boek. Dat geeft mij betekenis."

foto: Kunststof, Rick de Leeuw

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie