Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hoe 'all inclusive' is onze samenleving?

foto: Hannah Busing, Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe 'all inclusive' is onze samenleving?

Volgens antropoloog Jitske Kramer is de samenleving nog niet zo divers als het zou kunnen zijn. "Kijk maar naar alle ruzies, conflicten en polarisaties die er zijn doordat mensen elkaar niet kunnen begrijpen", zegt Kramer in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Diversiteit wordt op de werkvloer vaak als extra gezien wordt, volgens Kramer. "Wanneer er budget is doen we er een cursus over, maar het is juist de kern van het leven", zegt Kramer. "De kans dat wij hier allemaal hetzelfde denken is nul." De antropoloog benoemt dat het een gegeven is dat we als mens allemaal andere ideeën, meningen en belangen hebben. "Daarom gaat het niet over of je diversiteit leuk vindt, maar hoe we ermee om gaan."

Van halfpension naar All Inclusive

Kramer vindt in de praktijk de aanpak voor diversiteit vaak tegenvallen. "Ook al zijn de intenties goed". Kramer gaat samen met haar geliefde, spraakmaker en cabaretier, Dolf Jansen het land door met het theatercollege All Inclusive. In de voorstelling komen kennis en komedie samen en haakt de cabaretier aan op het verhaal van de Antropoloog. Het doel van de voorstelling is om mensen nader tot elkaar te brengen, door stil te staan bij diversiteit. "We hebben allemaal de behoefte om erbij te horen", zegt Kramer. "Wanneer dat niet zo is, is dat ontzettend pijnlijk. Dit maakt het emotioneel." Volgens Kramer praten mensen veel langs elkaar heen en gaat men ongemak uit de weg. "We zijn goed in hele slechte gesprekken voeren", stelt ze. "Maar hoe we elkaar kunnen ontmoeten op dat hele lastige stukje, dat vind ik interessant om te ontdekken."

Bol van de vooroordelen

"We kunnen niet zonder", stelt Kramer. "We hebben dat nodig als mens, het is gekmakend." Maar door vooroordelen kan je de waarheid vaststellen. "Het is goed om het feit dat je vooroordelen hebt, te erkennen en vanuit daar te vertrekken", zegt Kramer. Jansen heeft de afgelopen jaren een boel van z'n partner geleerd. "Als je comedian bent, zijn vooroordelen en verschillen tussen mensen vaak juist 'comedy-gold'." Beerends vindt vooroordelen geen probleem. "Het wordt een probleem wanneer we de mensen achter het hokje niet meer zien", zegt ze.

Cosmetische diversiteit

Cultuursocioloog en AI-expert Siri Beerends vindt dat diversiteit nog vaak oppervlakkig benaderd wordt. "Er is nog weinig aandacht voor diversiteit buiten uiterlijk, zoals diversiteit in klasse en binnen subculturen. Het gaat om het omgaan met verschillen." Hoe je hier het beste mee omgaat is door inleving, volgens Kramer. "Zorg ervoor dat je de representativiteit aan tafel hebt zitten of dat je ervoor zorgt dat de stemmen en het perspectief hiervoor in ieder geval aan tafel zitten."

Kramer en Jansen starten met hun voorstelling het gesprek maar de verandering moet uiteindelijk uit de mensen zelf komen zegt Kramer. "Als het hart van de macht het wil, dan is het binnen 24 uur geregeld."


Met het theatercollege All Inclusive gaan antropoloog Jitske Kramer en cabaretier Dolf Jansen vanaf vanavond samen het land door..

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie