Achtergrond
KRO-NCRV

Voor mensen met een neurodivers brein is de werkvloer een jungle. Zo kan het beter

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor mensen met een neurodivers brein is de werkvloer een jungle. Zo kan het beter

Het geluid van getyp, de koffieautomaat of pratende en etende collega’s: voor mensen met ADHD of autisme kan de werkvloer een jungle van prikkels zijn. In het boek Als alle breinen werken komt Saskia Schepers met oplossingen, zodat ook mensen met zo’n neurodivers brein tot hun recht komen op de werkvloer.

Neurodivergent

Ongeveer 20 procent van de mensen is neurodivergent en heeft een zogenaamd neurodivers brein: oftewel ADHD, hoogbegaafdheid of bijvoorbeeld autisme. En dat heeft gevolgen op de werkvloer voor deze groep, vertelt Saskia Schepers bij Spraakmakers.

Ze is medeoprichter van Neurodiversiteitnetwerk Nederland en schreef in haar boek dat je een vis ook niet moet vragen om in een boom te klimmen. Toch is dat wat in veel bedrijven dagelijks van mensen met een neurodivers brein gevraagd wordt.

Kantoortuin of personeelsuitjes

Zo kan het voor sommige mensen heel vermoeiend zijn om lang te moeten vergaderen of te werken in een kantoortuin. Sommige personeelsuitjes zijn een bom van prikkels. "Jezelf continu moeten aanpassen kan leiden tot vermoeidheid, niet begrepen worden of tot het vertrek van een werknemer", zegt Schepers.

Terwijl neurodivergenten op sommige punten juist heel waardevol zijn voor een organisatie. Vaak hebben ze een beter ontwikkeld innovatief vermogen, oplossingsgerichtheid en het vermogen tot hyperfocus of zien beter verbanden.

Bij ASML houden ze wél rekening met neurodiversiteit

Misschien wel het meest besproken Nederlandse bedrijf van de afgelopen week – ASML - heeft verhoudingsgewijs veel neurodiverse werknemers in dienst. Arnout Nederpelt is autistisch en zet zich binnen het hightechbedrijf in voor het creëren van een neuro-inclusieve werkvloer.

"Als iedereen bij ASML gemiddeld zou zijn, dan zouden we niet kunnen doen wat we doen", zegt Nederpelt. Maar een standaard werkvloer is voor zijn functioneren niet gunstig. "Dat kost allemaal energie en dan raakt mijn batterij sneller leeg."

Recharge room

Daarom heeft ASML zogenaamde 'recharge rooms', gericht op ontprikkeling van het brein. Nederpelt gebruikt deze een paar keer per dag om tot rust te komen. "Deze kamer heeft zachte bekleding en zitzakken waar je op kan liggen en veel daglicht." Afhankelijk van hoe vol zijn hoofd is, zit hij hier tien tot wel twintig minuten, zodat hij daarna weer opgeladen aan het werk kan.

Luister naar de reportage bij ASML

Oplossingen

Schepers benadrukt dat het belangrijk is om in te zetten op de kwaliteiten van neurodiverse werknemers en hen te vragen wat zij nodig hebben. Neurodiversiteit is breed en varieert van autisme tot dyslexie. Iedere persoon is anders en heeft een andere aanpak nodig, maar uit interviews voor haar boek blijkt dat veel neurodiverse mensen tegen dezelfde problemen aanlopen en vergelijkbare ondersteuning nodig hebben.

Door aanpassingen in de organisatie, zoals zo’n ontprikkelruimte, minder vergaderen en de agenda vooraf doorsturen, kunnen neurodiversen beter presteren en hun kwaliteiten inzetten.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie