Buitenland
VPRO

Chinese traditie bedreigd door luchtvervuiling

foto: GREG BAKER / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese traditie bedreigd door luchtvervuiling

Deze week wordt in China een jaarlijks festival gevierd waarbij men de overleden voorouders eert door allerlei offers te verbranden. Maar die populaire traditie staat nu onder druk, vertelt China-kenner Manya Koetse in Bureau Buitenland.

Papieren offers

Het Qingming Festival, ook bekend als de Dag van de Grafschoonmaak, is een eeuwenoude traditie in China. "De begraafplaatsen van voorouders worden dan bezocht, waarbij hun graven worden schoongemaakt en papieren geld en andere offers worden verbrand, zodat de voorouders die kunnen gebruiken in het hiernamaals", vertelt Koetse. Van papieren geld tot laptops, poppen en zelfs papieren paleizen en BMW's – alles wordt opgeofferd.

Luchtvervuiling

Ondanks de belangrijke culturele betekenis staat deze traditie nu onder druk. In de stad Nantong willen lokale autoriteiten de productie en verkoop van papieren offerproducten verbieden vanwege luchtvervuiling en veiligheidsrisico's. "Het ritueel wordt door de autoriteiten beschouwd als een 'oud bijgeloof' dat eigenlijk niet meer van deze tijd is – niet duurzaam en slecht voor het milieu", legt Koetse uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ouderwers bijgeloof'

De inwoners van het vergrijzende Nantong vrezen dat een eeuwenoude traditie verloren zal gaan. "Ze zijn boos dat de regering iets wat voor zoveel mensen zo belangrijk is, afdoet als ouderwets bijgeloof", zegt Koetse. Bovendien brengt het verbod economische gevolgen met zich mee, waarbij lokale bedrijven hun belangrijkste bron van inkomsten verliezen en mogelijk gedwongen worden te sluiten.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie