Buitenland
VPRO

China's grootste geluksvogel werd multi-miljonair met 50.000 kleine loten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China's grootste geluksvogel werd multi-miljonair met 50.000 kleine loten

China is in de ban van een onwaarschijnlijke loterij-winnaar. Tegen alle wiskundige logica in heeft een man op tienduizenden verschillende loten een kleine geldprijs gewonnen. Maar wel zoveel, bij elkaar opgeteld, dat hij inmiddels multi-miljonair is. Op de Chinese socials raken ze er niet over uitgepraat. Manya Koetse, van het platform Whatsonweibo, vertelt in Bureau Buitenland hoe de winnaar dit voor elkaar heeft gekregen.

Meteoriet

Koetse vertelt dat de loterij-winnaar zo’n 30 miljoen euro gewonnen door maar liefst 50.000 loten met hetzelfde nummer te kopen. "De gelukkige inwoner van Nanchang in de provincie Jiangxi investeerde op 2 december maar liefst 100.000 renminbi –ongeveer 13.000 euro omgerekend– in de aankoop van de loten voor de Chinese 'Happy 8' loterij, waarvoor hij meerdere verkooppunten bezocht. Omdat alle loten dezelfde nummers hadden, leverde elk ticket een winst op van ongeveer 580 euro, wat de man in een klap multi-miljonair maakte."

Maar op de Chinese sociale media, waar het verhaal top trending is, vinden mensen dat het zaakje stinkt; zij geloven dat de man al insider informatie had over de trekking waardoor de reputatie van de Chinese loterij nu op het spel staat. "Een Chinese wiskundeleraar legde de kansberekening in een korte video uit; om 'zeven van de zeven' getallen goed te raden zou je 112 jaar lang elke dag een lot moeten kopen om een keertje te kunnen winnen. Zelfs de kans om door een meteoriet geraakt te worden zou groter zijn."

Belastingvrij

Een ander opmerkelijk gegeven aan dit verhaal is het feit dat de winnaar het miljoenenbedrag volledig belastingvrij kan innen. "Omdat elk lot een winstwaarde van minder dan 1300 euro heeft, hoeft de man helemaal geen belasting te betalen volgens de Chinese wet op kansspelen. Dit is de eerste keer dat zo'n grote belastingvrije winst voorkomt in de geschiedenis van de Chinese loterij", aldus Koetse.

Dat het verhaal tot veel wantrouwen leidt, komt niet helemaal uit de lucht vallen. De door de Chinese staat gerunde loterijen zijn namelijk de enige legale vormen van gokken, en daarbij zijn in verleden meerdere corruptieschandalen aan het licht gekomen. "In 2020 werd er bijvoorbeeld een hoge functionaris binnen de loterij tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege corruptie. In dit geval ontkent de Chinese loterij dat de man ook maar enige vorm van voorinformatie had en dat alle nummers willekeurig gegeneerd worden. Het is gewoon een echte geluksvogel, zeggen ze."

Sunak strijdt tegen immigratie & Nieuw-Zeelandse regering richt pijlen op Maori's - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie