Buitenland
VPRO

Iran toont spierballen aan vriend én vijand: 'Regime vreest gezichtsverlies'

foto: Iranian Presidency / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iran toont spierballen aan vriend én vijand: 'Regime vreest gezichtsverlies'

Deze week voerde Iran aanvallen uit in Irak, Syrië én Pakistan. Intussen heeft ook Pakistan van zich laten horen door luchtaanvallen uit te voeren op Iran. Daarmee neemt de vrees voor een regionale oorlog in het Midden-Oosten toe. Volgens historicus Peyman Jafari rolt Iran de spierballen voor vriend en vijand, zo legt hij uit in Bureau Buitenland.

Iran toont spierballen aan vriend én vijand

Aanvallen in Irak, Syrië en Pakistan

Alles bij elkaar opgeteld heeft Iran in een week tijd drie buurlanden aangevallen. "In Syrië ging het om IS-doelen, in Irak zouden Israëlische veiligheidsdiensten zitten en in Pakistan was het gericht op de soenitische militie Jaish al-Adl."

Het zijn allemaal vijanden van Iran, waar het al langer in conflict mee is. Maar waarom slaat Iran juist nu toe? Volgens de Irankenner heeft dat te maken met de situatie in de regio. "Er woedt een oorlog in Gaza, nu zien we dat Israël ook doelen in Libanon aanvalt. Daar zit Hezbollah, een trouwe bondgenoot van het regime in Teheran. Bovendien vallen de Houthi's in de Rode Zee de Verenigde Staten aan."

Vrees voor gezichtsverlies

Alle ogen in de regio zijn gericht op Iran, vertelt Jafari. "Het regime toont spierballen aan vriend én vijand. Iran zou kampen met gezichtsverlies als het als 'grote broer' niet van zich laat horen, terwijl het zo onrustig is in de regio. Door deze aanvallen in omringende landen kan Iran tonen dat het nog altijd een sterke macht is."

Aan de vijand is er ook een boodschap, vervolgt de historicus. "Met deze aanvallen kan Iran aantonen dat ze in staat zijn precisie doelen te raken." Als het erop aankomt staat Iran klaar, luidt het.

Intussen nemen de spanningen in de regio toe, ziet Jafari. "Tot nu toe proberen partijen als Iran, Israël en de VS een directe confrontatie uit de weg te gaan. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, het kan een keertje fout gaan."

Iran toont spierballen & Macron probeert Fransen voor zich te winnen - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie