Buitenland
VPRO

Mensen in Iran willen geen oorlog

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen in Iran willen geen oorlog

"De kleinste zionistische invasie zullen we massaal en hard beantwoorden", zegt de Iraanse president Ebrahim Raisi als antwoord op dreigende taal van de Israëlische premier Netanyahu. De spanning tussen de twee regionale grootmachten loopt gevaarlijk hoog op. Ondertussen zitten de inwoners van Iran helemaal niet te wachten op een oorlog, zegt fotograaf en filmmaker Tina Farifteh in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Propaganda

"Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen regeringspropaganda en de stemmen van de mensen", zegt Farifteh. "De mensen die ik spreek in de diaspora en in Iran, en de mensen die ik online volg, willen totaal geen oorlog met Israël. Daar hebben ze zowel ideologisch als praktisch totaal geen belang bij."

Vanuit Nederland onderhoudt Farifteh contact met familie en kennissen in Iran. Ze omschrijft dat Iraniërs veelal solidariteit voelen met het leed van de Palestijnen. “Dat ze geen oorlog willen met Israël, betekent niet dat ze de misdaden van het Israëlische leger goedkeuren.”

Ondertussen heerst ook angst voor wat er in het eigen land kan gebeuren. “Mensen zijn extreem bezorgd over hun eigen veiligheid, over de hoge prijzen. Ze weten niet meer waar ze banger voor moeten zijn: hun eigen regering of een externe oorlog.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protesten

Berichten op social media staan soms in schril contrast met de beelden die in het westen vertoond werden, waarop feestvierende mensen te zien waren naar aanleiding van de aanval op Israël. Farifteh ziet juist vooral mensen die de straat op gaan tégen het regime.

"De mensen daar willen vrijheid en een normaal leven. Dat wordt steeds meer onmogelijk gemaakt, maar ze blijven ervoor strijden." Sinds de dood van de 22-jarige student Mahsa Amini in september 2022 heeft Iran een periode van hevige anti-overheidsprotesten meegemaakt.

"Iraanse mensen en vooral de vrouwen zijn nooit gestopt met hun verzet. Maar de afgelopen paar dagen wordt het dragen van hoofddoeken weer extra streng gehandhaafd. Mensen worden opgepakt, er wordt harder tegen vrouwen opgetreden. Het Iraanse regime gebruikt de aanval op Israël als afleiding om hun eigen mensen verder te onderdrukken."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie