Buitenland
EO

Beatrice de Graaf: 'Buitengewoon angstig dat Poetin kernwapens normaliseert'

foto: Willem Jan de Bruin Fotografie
  1. Nieuwschevron right
  2. Beatrice de Graaf: 'Buitengewoon angstig dat Poetin kernwapens normaliseert'

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de potentie om te ontaarden in een wereldoorlog. Dat stelt historicus Beatrice de Graaf in De Ongelooflijke Podcast: "Het is de vraag of Poetin het in eigen hand kan houden."

#188 - (speciale jubileumuitzending) De belangrijkste lessen van vijf jaar Ongelooflijke met Beatrice de Graaf & Stefan Paas, muziek o.l.v. Hanna Rijken en cabaret van Diederik Smit - De Ongelooflijke Podcast

Volgens De Graaf, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, is de Russische president Poetin bezig met een radicaliseringsproces: "Hij is begonnen in Tsjetsjenië in de jaren '90, daarna volgden Georgië, Oekraïne, Kyrgyzstan", vertelt ze in een speciale jubileumuitzending van de Ongelooflijke Podcast. "En nu dreigt hij met Moldavië en Transnistrië."

Dat Poetin eenmaal in rechtstreeks conflict komt met de NAVO, is volgens de historicus daarbij niet uitgesloten: "Afgelopen twee weken heeft er 37 seconden een kruisraket over Polen gevlogen. Dat is eigenlijk een casus belli, een reden voor oorlog met de NAVO."

Oorlogsmachine

De Graaf wijst daarbij voornamelijk op het gevaar van een atoomoorlog: "Poetin dreigt daar bijna elke week mee. Hij normaliseert die rode knop, en dat is buitengewoon angstig." Het is volgens haar daarbij de vraag of Poetin de touwtjes nog in eigen handen houdt: "Hij heeft een oorlogsmachine in werking gezet, waarvan hij denkt dat hij aan de knoppen zit. Maar de vraag is of hij die in de hand kan blijven houden."

Moeten we dan al spreken over een mogelijke escalatie tot wereldoorlog? "Dat zou ik wel doen, de kerndrempel is echt verlaagd", stelt De Graaf. Volgens De Graaf is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de grootste crisis van het moment: "Het heeft wereldwijd gevolgen. Het brengt China en Taiwan aan het wankelen, en wat te denken van de verhouding tussen de Verenigde Staten en Europa of de vluchtelingenstromen."

Urgentie

De historicus werd daarbij onlangs opnieuw bij de oorlog bepaald: "Ik praat hier nou makkelijk over als wetenschapper, maar afgelopen week kreeg mijn dochter van 16 een brief op de mat dat ze is ingeschreven voor de dienstplicht. Dat was best shocking."

In Nederland is de opkomstplicht opgeschort, maar in uitzonderlijke situaties kan de regering alsnog dienstplichtigen oproepen. "Er wordt nu extra aandacht op gevestigd. Dan voel je ineens de urgentie", aldus De Graaf.

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie