Buitenland
VPRO

Half miljoen Canadezen winnen een motorboot, of toch niet?

foto: EPA/WARREN TODA
  1. Nieuwschevron right
  2. Half miljoen Canadezen winnen een motorboot, of toch niet?

Horen dat je een boot hebt gewonnen, en de dag erna de mededeling krijgen dat het een fout was. Een Canadese koffieketen heeft met deze dode mus honderden deelnemers woedend gemaakt. En dat kan de populaire keten nog eens duur komen te staan, vertelt correspondent Tom Bijvoet in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Technische fout

De keten Tim Hortons organiseert jaarlijks wedstrijden waarin deelnemers allerlei prijzen kunnen winnen. "Dit jaar was de hoofdprijs een motorboot ter waarde van 55.000 Canadese dollar, die dus door een half miljoen mensen gewonnen zou zijn", vertelt Bijvoet.

De zogenaamde winnaars kregen telefoontjes van bekenden die dezelfde boot hadden gewonnen als zijzelf. "Het vermoeden dat het om een fout ging begon snel rond te zoemen op sociale media. En inderdaad, al vrij snel kregen de zogenaamde winnaars een mailtje met excuses, waarin Tim Hortons aangaf dat het om een 'technische fout' ging", aldus de correspondent.

Quote

Je kunt je afvragen of het wel echt een fout is

Tom Bijvoet

Rechtszaak

Maar dit was niet de eerste 'technische fout' van de koffieketen. "Het is erg knullig, maar vorig jaar gebeurde vrijwel hetzelfde, toen met een prijs van 10.000 Canadese dollar. Je kunt je dus afvragen of het wel echt een fout is."

Tim Horton hangt nu een rechtszaak boven het hoofd. "Gedupeerden willen allemaal die boot hebben, met daarbovenop nog eens een schadevergoeding. Maar gezien de kleine lettertjes in de reglementen van de prijsvraag lijkt die zaak niet veel kans van slagen te hebben", zegt Bijvoet.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Ster advertentie
Ster advertentie