Buitenland
NOS

Treedt Yulia Navalnaya in de voetsporen van haar overleden man?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Treedt Yulia Navalnaya in de voetsporen van haar overleden man?

"Ik zal het werk van Aleksej Navalny voortzetten, blijven vechten voor ons land en ik vraag u dringend naast mij te staan." Dat zei Yulia Navalnaya, de weduwe van de overleden Russische oppositieleider, in een videoboodschap. Gaat zij het werk van Navalny voortzetten? Eva Hartog is journalist bij Politico, was eerder correspondent in Moskou en volgt Yulia Navalny al lange tijd.

Treedt Yulia Navalnaya in de voetsporen van haar overleden man?

Video niet beschikbaar

U-turn

"Het is een onverwachte wending, maar dat gebeurt vaker in Rusland. Yulia stapt nu uit de schaduw en neemt het stokje van Aleksej over door actie te voeren. Ze heeft weinig interviews gegeven de afgelopen jaren. Als een journalist haar vroeg naar of ze geïnteresseerd zou zijn in een politieke rol, zei ze telkens: 'nee, ik ben moeder, ik ben Navalny's vrouw, ik ben geen politica'. En nu heeft ze ineens een U-turn gemaakt", vertelt Hartog.

Stoïcijns

"Ze is een ongelofelijke sterke vrouw. Ze is stoïcijns, dat hebben we eerder gezien toen Navalny vergiftigd werd in 2020. Toen trad ze voor het eerst in de publiciteit. Yulia stond de pers te woord en nam het op tegen alle artsen en eisten dat ze hem zouden vrijlaten, want die hielden hem gevangen om naar Duitsland te kunnen", legt Hartog uit. "Iedereen die haar kent zeggen allemaal dat dat echt bij haar karakter past, en dat zij het een eerkwestie vindt om geen zwakte te tonen. Juist de mensen die achter Navalny aangingen wil ze het plezier niet gunnen om haar tranen te zien", eindigt Hartog.

item navalny vrouw

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie