Buitenland
VPRO

Wat kun je in Rusland nog doen als journalist, zonder in de gevangenis te belanden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kun je in Rusland nog doen als journalist, zonder in de gevangenis te belanden?

Dit weekend werden twee journalisten opgepakt in Rusland, vanwege verdenkingen van 'extremisme'. Sinds de herbenoeming van Poetin draait het Kremlin de duimschroeven nóg verder aan. "Poetin wil elk risico uitsluiten", zegt Rusland correspondent Jarron Kamphorst in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Wrok tegen Navalny

"Het zijn twee vrij onbekende journalisten die dit weekend werden opgepakt", vertelt Kamphorst. "Ze worden verdacht van extremisme omdat ze in het verleden ooit hebben meegewerkt aan video’s van de overleden oppositieleider Alexei Navalny."

"De meeste prominente journalisten in Rusland zijn al vertrokken of opgepakt, dus nu zie je dat het Kremlin zich meer op kleinere journalisten begint te richten. En dan vooral op iedereen die ooit iets heeft geschreven of gezegd over Navalny."

Er is duidelijk nog heel veel wrok tegen Navalny in het Kremlin volgens Kamphorst. "Ik heb het idee dat het echt om een persoonlijke rancune gaat voor Poetin, ook na zijn dood moet alles en iedereen die iets met Navalny te maken had het nog steeds ontgelden."

De harde repressie van journalisten in Rusland is niet nieuw, maar sinds Poetins herbenoeming in maart neemt de onderdrukking opnieuw flink toe. "Met de uitslag van zijn schijnverkiezing voelt Poetin zich opnieuw gesterkt in zijn aanpak van kritische media. Poetin wil elk risico uitsluiten."

Protest met tekst 'Free Evan'

foto: ANP

Gijzelaar van het Kremlin

Er zijn nog maar weinig buitenlandse journalisten die vanuit Rusland verslag doen. "Ook ik heb moeten uitwijken naar buurland Georgië. Dat gaat, maar je bereikt wel echt minder vanuit het buitenland", zegt Kamphorst.

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich werd vorig jaar opgepakt, op verdenking van spionage, en zit nog steeds vast. "Evan is een gijzelaar van het Kremlin", vertelt Kamphorst. "De verdenkingen zijn onzinnig, hij is gewoon een pion in een geopolitiek schaakspel. Het zou heel goed kunnen dat Poetin hem wil gaan inzetten in een gevangeneruil, om een FSB-officier vrij te krijgen, die in een westerse gevangenis zit.

Jarron Kamphorst kan zelf niet meer werken in Rusland, nadat zijn accreditatie niet werd verlengd. "Zelfs als ik weer zou mogen werken in Rusland zou ik dat niet doen. Ik denk niet dat het heel handig is, vooral omdat ik de afgelopen twee jaar veel kritische dingen heb geschreven."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie