Buitenland
NOS

'Gazanen met ziektes als diabetes of kanker geen toegang tot basiszorg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gazanen met ziektes als diabetes of kanker geen toegang tot basiszorg'

De gezondheidszorg in Gaza is verwoest. Meer dan 1,7 miljoen Gazanen lopen groot gevaar om te sterven door ziekte of ondervoeding, blijkt uit een rapport van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen.

Video niet beschikbaar

"We willen aandacht vragen voor het feit dat het hele gezondheidssysteem in Gaza niet meer functioneert", zegt Akke Boere, operationeel directeur Artsen Zonder Grenzen.

"We horen veel over het oorlogsgeweld en de trauma, maar je hoort heel weinig over mensen met ziektes die gewoon niet meer naar het ziekenhuis kunnen of zelfs geen basisgezondheidszorg meer kunnen krijgen."

'Geen medicijnen voor kankerpatiënten'

"Voornamelijk kwetsbare mensen en kinderen hebben veel gezondheidszorg nodig, maar ook mensen met ziektes als diabetes, hypertensie, astma of kankerpatiënten", aldus Boere.

"Ze hebben geen toegang meer tot zorg. Er zijn geen medicijnen meer en de toevoer van hulpgoederen is nog steeds minimaal."

'Grote kans op infectieziekten'

"In vluchtelingenkampen zijn de kansen op infectieziekten enorm groot, maar ook simpele dingen als vaccinaties die niet meer gebeuren voor kinderen die geboren worden. Er is geen schoon water", weet Boere. "Dus ja, dat is een recept voor alles wat mis kan gaan."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie