Buitenland
VPRO

Wales wil op eigen houtje meedoen aan Eurovisie Songfestival

foto: Sara Davies / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Wales wil op eigen houtje meedoen aan Eurovisie Songfestival

Van muzikanten tot taalactivisten en zelfs politici: In Wales zetten ze alles in om zelfstandig mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. VPRO-journalist Nina van Raay vertelt in Bureau Buitenland waarom dat zo belangrijk is voor Wales.

Video niet beschikbaar

Met het nummer 'Anfonaf Angel' wil Sara Davies de aandacht vestigen op het feit dat veel inwoners van Wales graag zouden willen dat hun thuisland de kans krijgt om deel te nemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Campagne

"In Wales zeggen ze dat ze alle nationale kenmerken hebben zoals andere deelnemende landen", vertelt Van Raay. Inclusief een nationale tv-zender die gericht is op de Welsh taal, die een jaarlijkse competitie zou kunnen organiseren om het land te vertegenwoordigen. "Op sportgebied doet Wales al mee en er is een levendige muziekscene."

Wales wordt ook wel 'the land of song' genoemd, aldus de VPRO-journalist. "Zingen en rugby zijn de twee pijlers. Als je naar een voetbalwedstrijd gaat in Cardiff dan zit je tussen 75.000 zingende supporters. Tom Jones, Shirley Bassey, Duffy, Charlotte Church -de bas-bariton Bryn Terfel zijn bekende namen. Zij deden eerder mee aan het Songfestival onder de Britse vlag, en dat was niet onsuccesvol."

Of deze campagne veel kans van slagen heeft, betwijfelt Van Raay. Een woordvoerder van het Songfestival deed het af met een bondige verklaring: 'Als Brits EBU-lid dat deelneemt aan het Eurovisiesongfestival vertegenwoordigt de BBC heel Groot-Brittanniƫ in de competitie.'

Dus moeten ze maar met zijn allen achter de huidige inzending gaan staan, vervolgt de journalist. "Olly Alexander, die uiteraard door de grote bijdrage van de Britten aan de organisatie al in de finale staat."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie