Cultuur & Media
KRO-NCRV

Vormt AI een gevaar voor de kunst? 'Het blijft een zouteloze interpretatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vormt AI een gevaar voor de kunst? 'Het blijft een zouteloze interpretatie'

AI, ofwel artificiële intelligentie, gaat in rap tempo vooruit. Voor kunstenaars, schrijvers, artiesten en andere culturele beroepsgroepen reden om hun zorgen hierover te uiten. Maar is AI wel een bedreiging voor de kunst? "Ik ben er niet zo van de onder de indruk. Het blijft een soort zouteloze interpretatie", zegt Laurens Verhagen, AI-redacteur van de Volkskrant, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

AI wordt nu al veel gebruikt, maar de liedjes, kunst en boeken die het oplevert, zijn duidelijk gemaakt met zo'n tool, vindt Verhagen. "Is AI echt in staat om iets creatiefs voort te brengen of iets wat ons raakt?" vraagt de AI-redacteur zich af. "Het is echt wel indrukwekkend. Veel indrukwekkender dan een tijdje terug. Maar je hoort vaak wel de bestaande muziek erdoorheen."

Miljoenenvraag

Verhagen noemt het een "soort grabbelton" waarbij AI allerlei "bestaand materiaal" samenvoegt en eruit gooit als iets nieuws. "De miljoenenvraag is of AI echt creatief kan zijn. Mensen denken van wel, ik denk van niet." De Volkskrant-redacteur is ervan overtuigd dat AI alleen iets nieuws kan maken in "samenwerking" met de mens. "Algoritmes lijden niet, er zit geen bloed in. Het proces ernaartoe, daar ligt het ook in."

Hulpmiddel

Daan Jansen componeert jingles en is zich "heel bewust" van wat AI voor zijn beroep zou kunnen betekenen. "We hebben het over AI als volledig product dat de componist gaat vervangen. Maar het kan ook als hulpmiddel handelen", aldus Jansen. Bjorn Roozenboom is manager op een mbo Fotografie en ziet de verandering er ook aankomen. "In mijn optiek blijft de creatieve input van de persoon altijd van belang", stelt hij.

"In mijn beroepsgroep is dit het gesprek van de dag", zegt voice-over Jeroen Kijk in de Vegte. "Ik kan me voorlopig nog niet voorstellen dat een programma als RTL Boulevard dat binnenkort gaat doen." Op de lange termijn zou het wel kunnen, denkt Kijk in de Vegte. Toch vreest de voice-over niet voor AI. "Echt talent voor iets, of dat nu schrijven of muziek is, ik denk niet dat we zonder kunnen met z’n allen."

Bescherming

Rob van den Hoven Genderen is hoogleraar AI- en robotrecht aan de Universiteit van Lapland en is ervan overtuigd dat "bescherming" nodig is. "Je moet je zorgen maken over de mensen, niet AI. Misbruik wordt gedaan door mensen, niet het systeem." En dat kan wetmatig vastgelegd worden. Zo is er al een wetsvoorstel aangenomen in de Europese Unie hierover. "k denk dat handhaving in het digitale tijdperk het grootste probleem is. Je zou moeten weten waar je gegevens allemaal gebruikt worden."

Wettelijkheid

Zo denkt oud-Kamerlid en techexpert Kees Verhoeven er ook over. "Als de omgeving, de wereld en technologie snel veranderen, is een wet een momentopname. Je moet altijd kijken wat er gebeurt." Ook Verhoeven vindt de lange termijn van AI vooral belangrijk. "We moeten kijken wat dit betekent voor beroepen en mensen die misschien vervangen worden. Als wij als samenleving iets niet wenselijk vinden, kunnen we technologie inperken. We moeten niet doen alsof het ons volledig overkomt en we geen invloed op hebben. Dan doen we onszelf tekort."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie