Buitenland
VPRO

Abdulaal spreekt met vrienden in Soedan: 'de doden liggen gewoon op straat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Abdulaal spreekt met vrienden in Soedan: 'de doden liggen gewoon op straat'

Het opgelaaide geweld tussen het Soedanese leger en de paramilitaire groep RSF zorgt al de hele week voor veel slachtoffers. Veel Soedanezen zitten opgesloten in hun eigen huis, ook de vrienden van Abdulaal, die zelf in 2016 naar Nederland kwam. "We horen continu geweerschoten", krijgt hij binnen van een vriend. Hij vertelt erover in VPRO’s Bureau Buitenland.

Luister terug: Abdulaal volgt het geweld in Soedan vanuit Utrecht

Afgelopen dagen was er nog goed contact mogelijk met Soedan, en ontving Abdulaal Hussein verontrustende berichten, vooral van zijn vrienden uit hoofdstad Khartoum. "Er is een tekort aan eten en we horen continu geweerschoten", vertelt een vriend van Abdulaal vanuit Soedan. "Ik blijf maar horen van vrienden en familie dat er raketten inslaan in hun huis of zelfs slaapkamer. Dode mensen worden gewoon op straat gelegd, die kunnen nu niet eens begraven worden", laat een vriendin aan Abdulaal weten.

Verhalen uit Khartoum: dit ontving Abdulaal van zijn vrienden in Soedan

"Toen ik naar Nederland vertrok, was mijn familie in Soedan heel bezorgd", vertelt Abdulaal, "omdat ik met een bootje de zee over moest steken. Nu is het omgekeerd, ik voel me machteloos in Nederland en maak me veel zorgen om ze. De verbinding is sinds vanmorgen helemaal weg, mijn familie en vrienden kan ik al de hele dag niet bereiken."

foto: AFP

Ook vandaag werd in hoofdstad Khartoum weer hevig gevochten.

Wagner Groep

"Ik ben bang dat dit echt tot een burgeroorlog kan leiden", vertelt Hussein, "vooral omdat beide legers goed getraind zijn en veel moderne wapens hebben. De RSF krijgt ook nog eens hulp van de Russische Wagner Groep, omdat zij veel goud met elkaar verhandelen. Ook Egypte bemoeit zich ermee, maar die staan juist weer aan de kant van het regeringsleger."

Er wordt nog hard gevochten tussen het regeringsleger en de RSF, hoort Abdulaal Hussein van zijn contacten in Soedan. "Ik hoor dat de RSF de meeste controle heeft in Khartoum en in het westen van het land, terwijl het regeringsleger grote delen van het noorden in handen heeft. Er is niemand die nu echt aan het winnen is, we zijn alleen het land aan het verliezen", vertelt Abdulaal. "Gelukkig is het in het dorp van mijn ouders nog rustig, maar om mijn broer in Khartoum maak ik me veel zorgen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie