Binnenland
EO

Aantal vrouwen bij Defensie is te laag: 'Vrouwen, sta op en doe mee!'

foto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal vrouwen bij Defensie is te laag: 'Vrouwen, sta op en doe mee!'

Defensie wil in 2030 een medewerkersbestand hebben dat voor minstens 30 procent uit vrouwen bestaat. Als het leger op dit tempo doorgaat, is dat echter onhaalbaar. Daarvoor waarschuwt luitenant-generaal Elanor Boekholt-O'Sullivan in Dit is de Dag. "Als we een conflict krijgen, gaan we dan echt alleen de mannen vragen om ons veilig te houden?"

Defensie gaat vrouwenquotum waarschijnlijk niet halen: is dat erg?

Wat vind jij? Moeten er meer vrouwen bij Defensie? Praat mee op het platform DIT via deze link.

Defensie heeft zichzelf een streefcijfer van 30 procent opgelegd. Vooralsnog wordt dat bij lange na niet gehaald. Als je heel Defensie meerekent, komt het percentage uit op 18 procent. Als je alleen militairen rekent (en het burgerpersoneel buiten beschouwing laat) komt het uit op 12 procent vrouwen. Te laag, vindt Boekholt-O'Sullivan.

'Vrouwen zijn nodig'

De luitenant-generaal denkt dat als Nederland in oorlog zou komen, ons leger niet groot genoeg is. Vrouwen zijn daarom nodig, zegt ze: "Vrouwen, sta op en doe mee. Zorg voor het beschermen van wat ons dierbaar is."

Het aantrekken van meer vrouwen voor Defensie heeft volgens de luitenant-generaal nog een ander belangrijk voordeel. In de praktijk is te zien dat tijdens missies de lokale bevolking beter bereikt wordt, als er vrouwen mee gaan, omdat mannen vaak met mannen praten en vrouwen met vrouwen. "Als we op missie gaan en we nemen niet genoeg vrouwen mee, wie praat er dan met het vrouwelijke deel van de lokale bevolking?" vraagt ze zich af.

Mannenberoep

Organisatiedeskundige Kirsten de Roo snapt wel dat vrouwen niet staan te popelen om bij Defensie te solliciteren. "Sommige beroepen zijn gewoon wat meer mannenberoepen", vindt ze. "Ik kan me voorstellen dat het werk bij Defensie zwaarder is voor vrouwen en het daardoor dus minder aantrekkelijk is en minder past." De Roo vergelijkt het met de zorg, waar veel meer vrouwen werken. "Daar hebben we het toch ook niet over, zo van: daar moeten meer mannen in?"

Boekholt-O'Sullivan snapt wat De Roo zegt, maar vindt dat dat echt niet voor alle vrouwen geldt. Met kleine aanpassingen, kan het wél aantrekkelijker worden. "Neem het scherfvest. Die heeft geen rondingen die een vrouwelijk lichaam wel heeft. Dat betekent dat het dus zeer doet, als je borsten hebt, om een scherfvest te dragen. Er kan toch wel een scherfvest ontwikkeld worden waar vrouwelijke rondingen in zitten die tegelijkertijd veilig is om te dragen?"

De luitenant-generaal is sinds januari bezig met een enquête-onderzoek onder vrouwen, wat inzicht moet geven waarom zo weinig vrouwen solliciteren bij het leger. "We zijn momenteel verdiepende sessies aan het doen, om uit te vogelen waarom het is", vertelt ze. Mocht dat niks opleveren, is ze er in ieder geval niet voor om een quotum in te stellen. "Daar geloven we niet in, omdat je dan alleen maar bezig bent met of je een cijfer hebt gehaald."

30% vrouwen bij Defensie, gaan ze dat halen? Nee, zegt vrouwelijke luitenant-generaal (8 maart 2024) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie