Binnenland
NOS

Opnieuw conducteur mishandeld: 'Dat er nog geen doden zijn gevallen is meer geluk dan wijsheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw conducteur mishandeld: 'Dat er nog geen doden zijn gevallen is meer geluk dan wijsheid'

Een conducteur van NS is afgelopen weekend zwaar mishandeld door een groep jongens. Bij station Den Haag Hollands Spoor is de vrouw geschopt, geslagen en van de trap geduwd. De politie bevestigt dat er één minderjarige jongen is aangehouden.

"Op een gegeven moment hoorde zij een een luide knal in de trein. Daarop zijn deze conductrice en haar collega poolshoogte gaan nemen", vertelt Wim Eilert van de vakbond VVMC.

"Toen zagen zij dat een aantal jongeren, zo ergens tussen de zes en de acht, wegrende in de trein. Daar zijn ze toen achteraan gelopen. Het betrof een dubbeldekkertrein, dus eentje onder en eentje boven."

"De conductrice is op een gegeven moment tegenover die jongens komen te staan. En toen is zij geslagen, geschopt en ook van de trap geduwd. Dit is gewoon zware mishandeling. Het is verschrikkelijk."

'Agressie neemt toe'

"Het is opnieuw een treurig bewijs van wat we al weten", zegt Eilert. "Dat de laatste twee, drie jaar agressie jegens het spoorpersoneel enorm is toegenomen."

"Dit is een hele zorgelijke zaak. Dat er nog geen doden zijn gevallen is meer geluk dan wijsheid. Dat moeten we met z'n allen absoluut zien te voorkomen."

'Korter lontje'

"Vorig jaar alleen al meer dan duizend gevallen van ernstige agressie. Dat is gewoon enorm hoog", aldus Eilert. "Vaak wordt de coronatijd er nog bij betrokken. Dat mensen daardoor een korter lontje hebben. We zien het ook verder in de maatschappij."

"Dit moet absoluut opgelost worden, want het loopt van kwaad tot erger. Het personeel moet gewoon beter beschermd worden. Dat is absoluut noodzakelijk."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie