Binnenland
NOS

Weer meer meldingen bij Huis voor Klokkenluiders: 'Ook werkgevers benaderen ons'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer meer meldingen bij Huis voor Klokkenluiders: 'Ook werkgevers benaderen ons'

369 mensen benaderden vorig jaar het Huis voor Klokkenluiders. Dat is 50 procent meer dan een jaar eerder. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met voorzitter Wilbert Tomesen. Naast meldingen over misstanden op werk, vertelde hij, klopten ook werkgevers aan voor advies.

"Dat gaat dan over hoe je interne meldregelingen kunt ontwerpen, hoe je intern onderzoek kunt doen of integriteitsbeleid kunt maken. Hoe je vertrouwenspersonen moet aanstellen en hoe die zouden moeten functioneren", zegt Tomesen.

"We zien dat werkgevers een steeds groter beroep op ons doen, omdat zij het belang inzien van veilig melden voor mensen die denken dat er iets niet in de haak is."

Meer aandacht, meer meldingen

"Wij zijn nog maar het topje van de ijsberg, want het mooiste is als mensen zich veilig voelen om het intern te melden", stelt Tomesen.

"Tegelijkertijd de aandacht voor de wijze waarop je met elkaar omgaat op de werkvloer, voor discriminatie, ongepast gedrag en gevoelens van onveiligheid heeft betrekking op de toename van de vragen die wij krijgen."

Intensief betrokken

Van de 369 contactmomenten is het het Huis voor Klokkenluiders met ongeveer 40 zaken langdurig aan de slag gegaan, vertelt Tomesen.

"Dat wil niet zeggen dat de andere zaken geen klokkenluiders zijn, maar sommige zaken lossen zich anders op. In totaal zijn we op dit moment intensief betrokken bij zo'n 70 zaken van mensen die een melding hebben gedaan."

'In hun kracht zetten'

"Die mensen helpen we. Eigenlijk proberen we ze in hun kracht te zetten. In de eerste plaats kijken we naar wat er nog te redden is. Kunnen we verdere benadeling voorkomen en met de werkgever kijken of de vermoedelijke misstand opgelost kan worden", aldus Tomesen. "We wijzen mensen ook op hun rechten."

NOS Radio 1 Journaal 18 maart 2023

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie