Achtergrond
WNL

Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen

foto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Criminelen gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie om geld af te troggelen

Criminelen maken steeds meer gebruik van AI om mensen op te lichten. Waar phishing mails en neppe voice-memo's een paar jaar geleden nog ongeloofwaardig waren, zijn ze inmiddels niet meer van echt te onderscheiden. De techniek ontwikkelt zich in rap tempo. "Binnenkort kunnen criminelen live telefoongesprekken met je voeren", voorspelt AI-expert Remy Gieling in de podcast Het Misdaadbureau.

#12 - Het Misdaadbureau: Nep-kinderen en CEO-dubbelgangers: hoe criminelen AI misbruiken (S03) - Het Misdaadbureau

Nederlanders hoefden zich tot nu toe niet enorme zorgen te maken om door middel van AI opgelicht te worden. Gieling: "Het is een gift dat we zo'n klein taalgebied zijn en de systemen een kleine Nederlandse dataset hebben. Voor veel bedrijven is het niet relevant om in Nederland aan de slag te gaan."

Maar het is een kwestie van tijd, waarschuwt de AI-deskundige. "Ik denk dat er meer en meer gespecialiseerde bedrijven zullen komen. Nu hebben we het nog makkelijk, maar dat zal zeker niet zo blijven."

'AI kan prachtig schrijven'

Kunstmatige intelligentie wordt veelvuldig gebruikt voor het opstellen van phishing mails. Gemiddeld zijn mensen die hier intrappen 150 euro kwijt. "De mailtjes zaten vroeger vol taalfouten, zeker in het Nederlanders, maar AI kan die voortaan prachtig voor je schrijven", vertelt trendwatcher Farid Tabarki. "Sterker nog, AI weet alles. Criminelen kunnen een profiel maken van mensen en persoonlijke mailtjes sturen."

Oplichters gaan steeds meer met het vervormen van stemmen aan de haal. Gieling: "Via een Franse tool kun je een paar seconden audio van je eigen stem, of die van een ander, uploaden. Dit is nog een bedrijf met veel investeerders erachter, die proberen het op een goede manier te doen, maar uiteindelijk zullen er bedrijven zijn die het als open source aanbieden. Hackers kunnen het downloaden op hun computer. Dan is het risico dat criminelen een voicebericht sturen met jouw stem: 'Help pap, er is wat aan de hand, maak snel geld over!'"

Voor 20 miljoen opgelicht

Niet alleen particulieren worden het slachtoffer van dit soort fake audio of zelfs video. Ook bedrijven. De AI-expert: "Het gaat dan om miljoenen. Een multinational in Hongkong is voor ruim twintig miljoen euro het schip ingegaan. Een medewerker had een videocall met de CFO, die over de financiƫn gaat. In werkelijkheid was het een deep fake-video. Tijdens de call kwamen er ook allemaal collega's binnen. Neppe collega's dus. Uiteindelijk heeft die medewerker na de call twintig miljoen overgemaakt''.

De meeste systemen van nu doen er een paar seconden over om een stem te genereren. Gieling: "Als je een beetje kundig mee tikt, ben je vrij snel. Of AI straks ook live gesprekken kan voeren? Dat is een kwestie van tijd." Tabarki voegt toe: "Je kunt nu via Google al live een andere taal spreken met een pauze van twee seconden."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie