Binnenland

Minister Koenders eerste gast in nieuw programma 'Weg van de Wereld'

foto: Omroep WNLfoto: Omroep WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Koenders eerste gast in nieuw programma 'Weg van de Wereld'

[WNL] Zijn we op weg naar een nieuwe wereldorde? Die vraag staat centraal in de serie Weg van de Wereld van Omroep WNL. Een crossmediaal programma dat zowel op NPO Radio 1 als op NPO 2 en online te volgen is. In een ontspannen sfeer ontvangen veiligheidsexpert Rob de Wijk en oud-Tweede Kamerlid voor de VVD Arend-Jan Boekestijn spraakmakende gasten en vragen zich af hoe Nederland zijn belangen nog kan verdedigen op het veranderende wereldtoneel. Vanavond hoor je de eerste aflevering rond de vraag: 'Is Nederland klaar voor de enorme migratiestromen?'

Arend-Jan Boekestijn en Rob de Wijk ontvangen voor deze serie hun gasten op het prachtige landgoed Vollenhoven in De Bilt. Twee dagen lang ontsnappen ze samen aan de dagelijkse hectiek. Niet alleen de geopolitieke spanningen komen aan bod. De gastheren willen ook weten wat hun gasten drijft en waar ze in hun werk zoal tegenaan lopen. Ze krijgen zo een unieke inkijk in het leven van deze politici, diplomaten en topadviseurs.

In Weg van de Wereld spreken de twee heren met zwaargewichten uit de wereld van internationale betrekkingen. De Wijk en Boekestijn ontvangen onder andere oud-premier van België en Brexit onderhandelaar Guy Verhofstadt en de voormalig rechterhand van de Russische president Poetin Sergey Karaganov.

Is Nederland klaar voor enorme migratiestromen?

Met hun eerste gast, Minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders, delen De Wijk en Boekestijn hun zorgen over de enorme migratiestromen die op ons afkomen uit het Midden-Oosten en Afrika. Is Nederland daar klaar voor? Hoe moet ons land zich internationaal opstellen nu oude vriendschappen met de VS en Groot-Brittannië bekoelen.

In deze roerige tijden is volgens Rob de Wijk dringend behoefte aan duiding en een breder perspectief. ''Politici, wetenschappers, beleidsmakers en zelfs journalisten praten tegenwoordig alleen nog maar over het weer, terwijl ze het toch echt een keer over het klimaat moeten hebben.''

'Vragen die ons allemaal bezighouden'

NPO voegt met Weg van de Wereld een nieuw programma toe aan de snel groeiende portfolio van WNL-programma’s. Hoofdredacteur Bert Huisjes: ''De wereld verandert en daarmee neemt ook het gevoel van onveiligheid toe. In Weg van de Wereld behandelen we de belangrijke veiligheidsvraagstukken van dit moment. De Wijk en Boekestijn stellen de vragen die ons allemaal bezighouden.''


Arend Jan Boekestijn doceert internationale betrekkingen aan de Universiteit van Utrecht, is columnist van weekblad Elsevier en NPO Radio 1 en oud-Tweede Kamerlid voor de VVD. Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Weg van de Wereld wordt vanaf 18 juni iedere week uitgezonden tussen 18.00 uur en 19.00 uur op NPO Radio 1. Op 1 juli start NPO 2 met een gelijknamige serie om 22.35 uur. Ook op het platform wnl.tv en NPORadio1.nl zal uitgebreid aandacht zijn voor Weg van de Wereld.

Ster advertentie
Ster advertentie