Binnenland
NOS

Weski's Boek 'Het Geluid van de Stilte': voorbode van haar strafzaak?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weski's Boek 'Het Geluid van de Stilte': voorbode van haar strafzaak?

In de nasleep van haar onverwachte arrestatie, werpt Inez Weski, ooit advocaat van Ridouan Taghi, een nieuwe blik op haar zaak met haar boek 'Het Geluid van de Stilte'. Het boek komt uit terwijl haar juridische proces nog moet beginnen, wat ons doet afvragen: waarom nu? Volgens Jan Meeus, misdaadjournalist bij NRC, heeft het boek drie lagen: een reflectie op de strafzaak, een aanklacht tegen het misbruik van staatsmacht, en een persoonlijk portret van Weski's toewijding aan haar vak. Hij vertelde het in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Waarom zou ze dit boek nu uitbrengen, terwijl haar proces nog moet starten?", vraagt Meeus zich af. "Je zou het kunnen zien als een voorbode van haar verdediging." Weski zelf benadrukt in haar boek de problemen rond geheimhouding en haar onvermogen om zichzelf fatsoenlijk te verdedigen vanwege die geheimhouding. Ze zegt: "De Staat gaat hier niet netjes mee om en dat staat voor de uitholling van de rechtsstaat in Nederland." Maar haar standpunt wordt betwist. Critici vinden haar argumenten zwak, vooral als het gaat om het verkregen bewijsmateriaal. Meeus zegt: "Haar punt over het bewijsmateriaal is niet heel sterk. Er zijn al mensen veroordeeld met vergelijkbaar bewijs."

Tussen recht en realiteit

Een opvallende passage vertelt dat Weski mogelijk door het Openbaar Ministerie werd benaderd als kroongetuige. Maar ze trekt dit zelf in twijfel. "Kennelijk is dat wat daar gebeurd is aan interpretatie onderhevig," merkt Meeus op. "Het is te hopen dat er opnames van bestaan." Het boek beschrijft ook uitgebreid haar detentie-ervaringen, wat ze ziet als een symbool van de uitholling van de rechtsstaat. "Ze slaapt onder papieren lakentjes, weet zelden waar ze is, heeft slecht contact met de buitenwereld," vertelt Meeus. "Het is een krachtige boodschap over hoe de Staat met mensenrechten omgaat."

Maar waarom zou Weski zichzelf zo profileren in haar boek? "Misschien wil ze haar onschuld bewijzen of haar voormalige cliënten geruststellen," speculeert Meeus. "Maar één ding is zeker, ze blijft dezelfde Weski met haar kenmerkende humor, maar met een brede verdediging." Het proces tegen Inez Weski zal naar verwachting niet eerder dan 2025 plaatsvinden, aangezien er nog zaken bij de Hoge Raad liggen die eerst moeten worden afgehandeld. Tot die tijd biedt "Het Geluid van de Stilte" een interessante inkijk in de complexe zaak van een advocaat die eens aan de top van haar vak stond.

Inez Weski audio

Verdiepende interviews op NPO Radio 1

  • Zaterdag 24 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Tim ’S Jongers, geïnterviewd door Maaike Schoon
  • Zondag 25 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Sylvana Simons, geïnterviewd door Eva Koreman
  • Maandag 26 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Emiel Rutgers, geïnterviewd door Jellie Brouwer (NTR)
  • Dinsdag 27 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Saskia Belleman, geïnterviewd door Ghislaine Plag (KRO-NCRV)
  • Woensdag 28 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Peter Schouten, geïnterviewd door Coen Verbraak (HUMAN)
  • Donderdag 29 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Jessica Durlacher en Leon de Winter, geïnterviewd door Tijs van den Brink (EO)
  • Vrijdag 30 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Nausicaa Marbe, geïnterviewd door Suzanne Bosman (AVROTROS)
  • Zondag 1 januari 14.00 tot 17.00 uur: Het Marathoninterview met Joris Luyendijk, geïnterviewd door Andrew Makkinga (VPRO)
Ster advertentie
Ster advertentie