Binnenland

Huisarts Heemstra-Borst wil ouders angst aanjagen over niet-vaccineren

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts Heemstra-Borst wil ouders angst aanjagen over niet-vaccineren

[AVROTROS - RAD1] "...Deze verhalen zijn persoonlijk, niet genuanceerd, niet wetenschappelijk, en daadwerkelijk bedoeld om bang te maken. En ze zijn echt gebeurd." Met deze woorden eindigt huisarts Corien Heemstra-Borst een artikel in NRC-Handelsblad, waarin ze de gruwelijke en soms zelfs dodelijk gevolgen beschrijft van enkele kinderziektes.

Op deze manier hoopt de huisarts ouders te overtuigen die overwegen om hun kind niet te laten inenten. "Want als de feiten en cijfers niet genoeg zijn, dan moeten de persoonlijke en echt gebeurde verhalen maar laten zien hoe ernstig de gevolgen van niet-inenten zijn."

Dieptepunt

Huisarts Corien Heemstra-Borst vertelt op NPO Radio 1 over de heftige en emotionele momenten die zij heeft meegemaakt tijdens haar periode als huisarts. Om zo duidelijk te maken dat er een andere kant is aan het niet-vaccineren van kinderen.

Het absolute dieptepunt van Heemstra-Borsts carriere was in 1991. "Er werd een meisje van drie jaar, die die ochtend ziek was geworden, binnengebracht op de eerste hulp-afdeling. Ze kreeg moeite met ademhalen en stopte zelfs helemaal met ademen. In de eerste instantie was het gelukt om het hart weer te laten kloppen, maar later die nacht is ze toch overleden. Een onsteking van het strottenklepje door de bacterie Haemophilus influenzae (Hib). Als ik hieraan terug denk, word ik nog steeds emotioneel."

Ook vertelt de huisarts over een mazelenvaccinatie waar waarschijnlijk iets mis mee was. "In een dorpje werden alle 14 en 15-jarige ernstig ziek, alle kinderen van andere leeftijden niet. Ze kregen hoge koorts, hoofdpijn, ontstoken ogen, rode vlekken en last van misselijkheid. Die kinderen waren echt doodziek." Toen werd voor Heemstra-Borst duidelijk dat de mazelen niet een onschuldig ziekte is.

Corien Heemstra-Borst, huisarts over vaccinaties

Lees ook: Moeten creches open zijn voor niet gevaccineerde kinderen?

Emotie versus ratio

Ouders beroepen zich vaak op het emotionele karakter, vertelt Heemstra-Borst. "Maar de ratio staat daar tegenover. De discussie moet gevoerd worden op basis van cijfers, maar dat niet is waar mensen hun beslissing opnemen." En daarom vond ze het hoogtijd om aan te tonen hoe ernstig de gevolgen zijn van niet-vaccineren.

Lees ook: Twee miljoen voor meer uitleg over vaccinaties

Ook vaccinaties hebben bijwerkingen. Per jaar worden er honderdduizenden kinderen gevaccineerd. "Er zullen altijd persoonlijke verhalen van bijwerkingen zijn na het vaccineren. Maar hopelijk is het zo dat de ziektes waarvoor gevaccineerd wordt, dat die niet meer voorkomen. Want die ziektes verlopen in veel grotere aantallen dan de bijwerkingen van inentingen. In je beleving raken die ziektes steeds verder weg en wordt het risico steeds kleiner, terwijl het risico juist heel groot is."

Lees ook: Zeg gewoon de waarheid

Ster advertentie
Ster advertentie