Binnenland
WNL

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: 'We zijn continu in overleg met Defensie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: 'We zijn continu in overleg met Defensie'

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. "Dat gaat te ver, maar wij zijn continu in goed overleg met Defensie", zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Met de oplopende spanningen in het oosten van Europa en een onberekenbare Vladimir Poetin, kan de Rotterdamse haven zomaar eens getypeerd kunnen worden als militair strategisch doelwit.

Al helemaal omdat veel militaire spullen binnenkomen in Rotterdam en via daar richting Oekraïne gaan. Daarnaast functioneert de haven ook als hub voor bevoorrading van de bevolking en is het een centrale plek waar veel energie aan land komt. "Wij hebben een strategische rol en dan word je makkelijk een doelwit", beseft Siemons zich.

Overleg met Defensie

VVD-Europarlementariër Bart Groothuis pleitte er zelfs voor om Patriotsystemen in de Rotterdamse haven neer te zetten. Voor het geval dat. Zo ver wil Siemons nog niet gaan. "Het is goed dat vanuit het Europees Parlement, ons eigen parlement en diverse militairen besef wordt ingebracht in de samenleving dat vrede niet vanzelfsprekend is. Ik ben het met iedereen eens dat wij ons erop moeten voorbereiden dat het spannender kan worden. Of dat betekent dat wij hier Patriots moeten opstellen? Dat vind ik voorbarig en gaat een beetje ver."

Mocht het noodlot toch toeslaan, dan is de haven erop voorbereid. "Wij praten hier breed over met Defensie. Wij zijn continu in goed overleg en denken na over onze mogelijke kwetsbaarheden." Siemons benadrukt dat de veiligheid van de Rotterdamse "zeker" een topprioriteit is.

Spoor

Een andere potentiële kwetsbaarheid is het spoor, al plaatst Siemons daar een kanttekening bij. "Er is achterstand in onderhoud, maar het is niet zo alsof alles in puin ligt. Die honderd treinen per dag rijden gewoon."

Siemons zegt zich geen zorgen te maken over de mogelijkheden om spullen uit de Rotterdamse haven te vervoeren. "Het kan wel efficiënter, beter en moderner met het spoor. Daar zijn wij met ProRail druk mee bezig."

Boudewijn Siemons (CEO Haven Rotterdam) bewust van militaire dreiging: 'Constant in gesprek met Defensie' (22 april 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie