Achtergrond

Om deze redenen voelen Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich hier minder thuis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Om deze redenen voelen Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich hier minder thuis

[KRO-NCRV] De Turkse en Marokkaanse Nederlanders die hier zijn opgegroeid, lijken betere kansen te hebben. Toch voelt 40 procent van deze groep zich niet thuis in Nederland, vertelt Kim Putters van het SCP bij De Ochtend op NPO Radio 1. "Deze groep beheerst de taal, heeft een veel hoger opleidingsniveau dan hun ouders en heeft eigenlijk een goede uitgangspositie, maar komt toch niet aan het werk."

Voor hen is de opleiding niet de weg naar een beter leven, legt Putters uit. "Er vindt op de arbeidsmarkt discriminatie plaats. Dat is niet altijd bewust, maar werkgevers laten toch eerder iemand met de naam Jansen aan de sollicitatietafel uitnodigen, dan iemand met een Marokkaanse achternaam. Als je daarover praat met werkgevers, schrikken ze daarvan. Die discriminatie is niet altijd bewust, maar daar moet je dus over praten."

Bekijk hier het gesprek met Kim Putters van het SCP

Volgens Putters is het één van de redenen dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders zich hier minder thuis voelen. "Ze hebben het gevoel dat ze steeds maar moeten uitleggen dat er ergens aanslagen gepleegd worden, dat er moslims zijn die radicaliseren en dat we naar een moskee gaan. Terwijl dat voor ons, onderdeel van onze identiteit is."

"Wat ook niet helpt, is dat een groot deel van de Marokkaanse jongens tot 30 jaar in aanraking komt met politie en justitie." Er zijn dus ook nog problemen bij deze groep, vertelt Putters.

Welvaart is niet genoeg

Veel van de tegenstellingen die in het nieuwe rapport van het SCP naar voren komen, hebben niet alleen te maken met inkomen of werk, maar ook met discriminatie, digitale vaardigheden en of je binnen- of buitengesloten voelt en of je eenzaam bent. "Hoe wij ons voelen, is heel bepalend", zegt Putters. "De economie trekt aan, het consumentenvertrouwen is hoger, de werkloosheid neemt af, er is dus alle reden om tevreden te zijn. Toch voelt een deel van de Nederlandse samenleving zich niet op zijn gemak."

Bij ongeveer 30% van de samenleving stapelen problemen als inkomen, ongezondheid, werkloosheid zich op. Er zijn dus groepen mensen die nog weinig merken van de verbeteringen na de crisis.

'Een beter Nederland'

Alle partijen zetten in op 'een beter Nederland'. Waar het lange tijd om opsommingen van beleidsmaatregelen ging, gaan nu alle partijen aan de slag met maatschappelijke tegenstellingen. "Er zijn natuurlijk verschillende oplossingsrichtingen. Maar ik denk dat het winst is, dat de politiek met het verhaal van de toekomst voor Nederland bezig is."

Ster advertentie
Ster advertentie