Achtergrond

OM-baas: ‘We zijn dag en nacht met terreur bezig’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OM-baas: ‘We zijn dag en nacht met terreur bezig’

[KRO-NCRV] Het Openbaar Ministerie heeft 400 verdachten op het oog die zich bezighouden met ‘verontrustende zaken’. “Het gaat om mensen die over wapens beschikken, ronselen of opruien. We willen zo vroeg mogelijk optreden”, zegt Herman Bolhaar, de hoogste baas van het OM.In De Ochtend op NPO Radio 1 blikt procureur-generaal Herman Bolhaar vooruit op de speerpunten voor het komende jaar. Het OM wil onder meer een verbod op motorclub Bandidos, de mogelijkheid om ‘terug te hacken’ en online discriminatie aanpakken.

Gesprek met OM-baas Herman Bolhaar


‘Terreur’

“Veertig collega’s en vijftien officieren van justitie zijn dag en nacht met terreur bezig. Er lopen 350 onderzoeken naar ruim 400 verdachten”, zegt Bolhaar. In 2014 waren dat nog ongeveer 30 onderzoeken. Ook in het nieuwe jaar, dat meteen gewelddadig begon met de aanslag in een Turkse nachtclub, staat de terreurdreiging hoog op de prioriteitenlijst van het Openbaar Ministerie. “Het is ook onze taak om te voorkomen dat er iets gebeurd. Er wordt ingegrepen als er dreigingsbeelden zijn.”

‘Terughacken’

De Tweede Kamer heeft in december ingestemd met de zogenoemde ‘terughackwet’. Deze wet stelt de politie in staat om gebruik te maken van softwarelekken om apparaten van verdachten te hacken. “We willen rechercheren in de krochten van het verborgen internet. Denk bijvoorbeeld aan kinderporno, of illegale wapenhandel. Het is onvoorstelbaar wat je allemaal kunt kopen”, zegt Bolhaar. De ‘terughack’ moet altijd getoetst worden door een rechter en is vergelijkbaar met een huiszoekingsbevel. Het wetsvoorstel ligt nu nog bij de Eerste Kamer.

‘Verbod Motorclub Bandidos’

Het Openbaar Ministerie heeft in november aan de rechtbank gevraagd om motorclub MC Bandidos te verbieden. Ook burgemeesters zien graag een verbod op motorclubs, blijkt uit een enquête van EenVandaag. “We kijken nu heel specifiek naar gedragingen. Bijvoorbeeld als we aanwijzingen hebben van ondermijnende activiteiten. Ook hier moeten we het hebben van preventie”, zegt Bolhaar. Burgemeesters hebben nog onvoldoende middelen om overlastgevende motorclubs aan te pakken. Justitie mikt nu op een civiel verbod, omdat eerdere strafrechtelijke zaken te weinig hebben opgeleverd.

‘Online discriminatie’

“We zullen ons niet opstellen als de surveillant van de sociale media”, zegt Bolhaar, maar het het OM gaat wel goed letten op discriminerende uitlatingen via online kanalen. “Het vrije debat is heel belangrijk, maar er is wel een grens. Bijvoorbeeld als je mensen buiten de maatschappij plaatst op basis van discriminerende uitlatingen.” In de zaak Sylvana Simons worden meer dan tien mensen vervolgd voor bedreiging, discriminatie of belediging. “We zullen de rechter ook dit jaar regelmatig vragen of er over de scheef is gegaan.”

Ster advertentie
Ster advertentie