Achtergrond

Brexit, horrorclown en loservlucht kanshebbers Woord van het Jaar

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Brexit, horrorclown en loservlucht kanshebbers Woord van het Jaar

[KRO-NCRV] Brexit, horrorclown en loservlucht maken kans op de titel 'Woord van het Jaar'. Samen met zeven andere woorden staan ze op de shortlist die het Genootschap Onze Taal zaterdag in het NPO Radio 1 programma De Taalstaat bekend heeft gemaakt.

Naast de drie al genoemde woorden maken ook 'boze witte man', nepnieuws, plascontract, Pokémongekte, rolkofferterreur, treitervlogger en trumpisme kans op de titel. De genomineerde woorden hoeven niet in 2016 te zijn ontstaan, maar ze moeten wel iets zeggen over het afgelopen jaar. De shortlist werd samengesteld uit meer dan 150 inzendingen van lezers en volgers van Onze Taal.

Verkiezing

Directeur Peter Smulders van Onze Taal verwacht dat Brexit en Pokémongekte het goed zullen doen in de online-verkiezing die nu is geopend. "Maar Brexit gaat eigenlijk niet over Nederland en de Pokémongekte is al weer over het hoogtepunt heen", zo nuanceert Smulders de kansen voor deze woorden ook weer. "De keus is uiteindelijk aan de stemmers."

Die kunnen tot zaterdag 31 december 11:00 uur terecht op de site van Onze Taal. Rond 11:05 uur wordt het Woord van het Jaar 2016 bekendgemaakt in De Taalstaat.

Ster advertentie
Ster advertentie