Achtergrond

'Eigenaar monument staat met rug tegen de muur door nieuwe maatregel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Eigenaar monument staat met rug tegen de muur door nieuwe maatregel'

[KRO-NCRV] Monumentale panden in Nederland dreigen te verloederen, omdat eigenaren de onderhoudskosten vanaf volgend jaar niet meer kunnen aftrekken van de belasting. Dat zegt Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Bond Heemschut. "De bezuiniging zet eigenaren met de rug tegen de muur."

Het afschaffen van de fiscale regeling levert een bezuiniging van 25 miljoen euro op en wordt vervangen door subsidies. In de Tweede Kamer wordt vandaag gesproken over het voorstel. "Deze bezuiniging is voor de monumentenzorg rampzalig", zegt Loeff. Hij is bang dat particuliere eigenaren het onderhoud in de toekomst niet meer kunnen betalen of zullen uitstellen.

"Een gebouw zal niet morgen instorten, maar die sobere subsidieregeling heeft tot gevolg dat mensen niet meer in één keer het dak kunnen vervangen of een schilderbeurt kunnen laten uitvoeren," aldus Loeff. "Uiteindelijk zal dat betekenen dat monumentale panden alleen nog maar voor vermogende particulieren beschikbaar zullen zijn."

Sluiswachterswoning

Volgens de directeur zijn er in Nederland ruim 60.000 rijksmonumenten, waarvan de helft in handen is van particulieren. "Er wordt vaak gedacht dat het gaat om grote panden die in handen zijn van hele vermogende mensen, maar het gaat ook om kleine gebouwen als een sluiswachterswoning of een windmolen."

De timing van het schrappen van de fiscale aftrek noemt de directeur "merkwaardig". "De minister heeft afgelopen juli in de nieuwe Erfgoedwet nog een onderhoudsplicht laten opnemen", aldus Loeff. De eigenaren krijgen volgens de directeur dus extra verplichtingen, maar gaan er tegelijkertijd financieel op achteruit.

Nieuwe keukens

Minister Bussemaker liet eerder aan Nieuwsuur weten de zorgen van monumenteneigenaren te begrijpen. Toch wil ze de regeling aanpassen, zodat bepaalde onderhoudskosten niet meer onterecht afgetrokken kunnen worden. "Ik waag te betwijfelen dat er – zoals soms wordt gezegd - nieuwe keukens worden aangeschaft van de subsidieregeling", aldus Loeff.

"De minister put uit een onderzoek van 2009 waarin niet alleen wordt gezegd dat er fouten worden gemaakt, maar in datzelfde rapport staat ook dat de huidige regeling op dit moment de beste regeling is." Loeff dient morgen een petitie in tegen de geplande bezuiniging. Inmiddels zijn meer dan 10.000 handtekeningen opgehaald.

Bekijk hier het gesprek met Karel Loeff, directeur van Erfgoedvereniging Bond Heemschut

Ster advertentie
Ster advertentie