Achtergrond

'Bied steun aan artsen die medisch incident meemaken'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bied steun aan artsen die medisch incident meemaken'

[KRO-NCRV] De Federatie Medisch Specialisten wil dat er structurele opvang komt voor artsen die een ernstige medische misser maken. Dat zegt de voorzitter van de Federatie, Frank de Grave, in De Ochtend op NPO Radio 1.

Uit een nieuwe enquête blijkt dat 90 procent van de specialisten vindt dat het mogelijk moet zijn om tijdelijk een stap terug te doen na een ernstig incident. Het is voor het eerst dat de Federatie onderzoekt hoe het maken van fouten leeft onder haar specialisten.

Hans Ablij, internist in het Alrijne ziekenhuis in Leiden, maakte zelf zo’n medisch incident mee. "Ik ben internist, ik behandel ziekten van interne organen. Enkele jaren geleden kreeg ik een patiënte op mijn praktijk die erg moe was en veel verschijnselen had van bloedarmoede. De huisarts had al een dikke darm scopie gemaakt en die had geen gekke dingen gevonden. Voor mij was dat een reden om niet die scopie nog eens te maken, ondanks dat de maag- lever- darmarts dat wel adviseerde. Achteraf bleek de patiënte een kankergezwel te hebben."

Onafhankelijke steungroep

Ondanks dat een grote meerderheid vindt dat een arts een stap terug moet kunnen doen na een fout, heeft 15 procent van de medisch specialisten daadwerkelijk weleens overwogen om te stoppen na het meemaken van een medisch incident. Om artsen beter te ondersteunen, pleit de Federatie voor zogenoemde peer-support groepen. Een onafhankelijke commissie van specialisten bij wie de arts om advies kan vragen.

Medische specialisten zeggen dat de gevolgen risicovol zijn en dat ze daarom beter een tijdje vrij kunnen nemen na een incident. Toch is dat lastig volgens De Grave. “Als medisch specialisten een stap terug doen, zijn er patiënten die overgedragen moeten worden, dus het heeft allemaal vergaande consequenties” zegt De Grave. “Bovendien ben je dokter omdat je patiënten beter wil maken en niet om thuis te zitten, dus het is een hele stap.”

Gynaecologen lopen voorop

Uit de enquête blijkt dat 85 procent van de medisch specialisten goed terecht kan bij directe collega’s. Slechts 25 procent geeft aan dat er in het ziekenhuis structurele opvang geregeld is. De Federatie pleit voor een klimaat van openheid binnen het ziekenhuis en wijst op de manier waarop gynaecologen onderling begeleiding bieden na een medisch incident. De komende tijd gaat de Federatie bestaande initiatieven in kaart brengen om te bepalen welke structurele opvang het best past.

Vanavond wordt bij KRO-NCRV de documentaire 'De Dokter onder Vuur' van programmamaker Frans Bromet uitgezonden, o.a. met internist Hans Ablij, om 20.55 uur op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie