Achtergrond

Sonja schreef een boek over haar verkrachting: 'Het was een hele normale man'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sonja schreef een boek over haar verkrachting: 'Het was een hele normale man'

Sonja Graansma is 20 jaar als zij in 2003 op een doodnormale maandagavond bruut wordt verkracht door een onbekende man. Een gebeurtenis die haar leven tekent, mede doordat ze jarenlang niet de juiste psychische hulp krijgt. Sonja is soms verbaast dat mensen haar, 13 jaar na dato, vragen of ze er nog last van heeft. "Mensen snappen de impact niet, maar tot voor kort keek ik altijd voor het slapen gaan onder mijn bed om te zien of er niemand lag”, vertelt ze bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Het is 8 september 2003. Sonja fietst vanaf haar toenmalige vriendje Ryan naar huis langs een grote provinciale weg. Onder het fietsen doemt gek genoeg het beeld van een verkrachting bij haar op. Ze stopt de gedachte weg en fietst verder.

Als even later een in het zwart geklede man de weg over sprint, krijgt ze niet gelijk angst. “Het was vlakbij een bushalte en ik dacht dat hij daarom overstak.” Als Sonja bij de halte is springt de man plotseling voor haar fiets. “Hij vroeg me hoe laat het was. Ik zocht in mijn jaszak naar mijn mobiel om op het klokje te kijken, maar toen ik omhoog keek, had hij een mes gepakt.” Onder dwang moet Sonja meelopen naar een grasveld dichtbij, waar zij meerdere malen wordt verkracht.

Een gezin en een goede baan

Het is een verhaal dat helaas 14 procent van de vrouwen en 2 procent van de mannen in Nederland bekend voor moet komen. Dat zijn de cijfers van Rutgers, het kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Volgens het Centrum voor Seksueel Geweld ligt het daadwerkelijke aantal verkrachtingen hoger, omdat veel mensen geen aangifte doen.

Sonja deed wel aangifte en door een doortastende rechercheur werden de sporen van de dader vlak na de verkrachting veilig gesteld. Uiteindelijk werd de man veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden.

"Het was een hele normale man", vertelt Sonja. "Hij had een vrouw, twee kleine kinderen, een goede baan. Zijn collega's waren ook verbijsterd dat hij zoiets gedaan had."

Herkenning

Om het taboe te doorbreken en andere ‘overlevers van verkrachting’, zoals Sonja ze noemt, te laten weten dat ze niet alleen staan, publiceert ze vandaag het boek: Losse Haren: leven na verkrachting. "Ik heb destijds een boek van een Amerikaanse schrijfster gelezen die hetzelfde meegemaakt heeft. Ik vond het zo fijn dat ik daarin herkenning vond. Je denkt dat je gek bent, omdat andere mensen er iets anders van vinden." En dat is voor Sonja de reden geweest om het op papier te zetten. "Vooral om anderen te helpen en te laten zien wat de impact ervan is."

Bekijk hier het gesprek met Sonja


Ster advertentie
Ster advertentie