appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Verweij sluit moeizame Spelen alsnog af met brons

ANP
zaterdag 24 februari 2018 | NOS | Redactie

Koen Verweij heeft alsnog een medaille veroverd op de Olympische Spelen. De schaatser die faalde op de 1.500 meter, de 1.000 meter en de ploegenachtervolging vocht zich op het ijs in Gangneung bij de massastart naar de bronzen medaille.

De Koreaan Lee Seung-hoon mag zich de eerste olympisch kampioen noemen op de discipline die in Zuid-Korea zijn olympische première beleefde. De Belg Bart Swings greep zilver.

Nederland sluit de Olympische Spelen af met twintig medailles: acht gouden, zes zilveren en zes bronzen plakken.

Gordelroos en zonder coach

Verweij werd in Nederland al vroeg aangewezen voor de olympische massastart. Na een aantal teleurstellende jaren, waarin hij moeite had de motivatie te bewaren en de aansluiting met de wereldtop verloor, meldde de Alkmaarse schaatser zich deze winter weer aan het front. Geholpen door de Russische coach Kosta Poltavets kreeg de schaatswereld de oude Verweij (wereldkampioen allround in 2014) weer te zien.
 
De braniemaker van weleer was eind december goed op dreef bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen, maar werd daarna ziek. Gordelroos en het ontbreken van zijn Russische coach op de Spelen omdat het Internationaal Olympisch Comité de Russen daar niet wilden zien, braken hem in de aanloop naar Pyeongchang op.


Tevreden stellen met brons

Op het olympisch ijs van Gangneung was Verweij geen schim van de schaatser van het voorseizoen, maar in de finale van de massastart deed hij eigenlijk alles goed. Sven Kramer probeerde het met een demarrage in de slotfase, maar de Friese geweldenaar redde het uiteindelijk net niet. Verweij, de Belg Swings en de Koreaanse favoriet Lee sprongen over Kramer heen en vochten vervolgens in de sprint om de olympische titel.

De Aziaat, in 2010 olympisch kampioen op de 10.000 meter na een verkeerde wissel van Kramer, bleek een onneembare hindernis op weg naar de streep. Verweij, die met de ploegenachtervolging al genoegen had moeten nemen met een bronzen medaille, perste er alles uit, maar moest zich opnieuw tevreden stellen met de derde plaats.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1