appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Nuis schittert met tweede olympische titel!

ANP
vrijdag 23 februari 2018 | NOS | Redactie

Kjeld Nuis pakt het goud op de 1000 meter sprint. De tweede plaats is voor de Noor Lorentzen en het brons gaat naar Kim. 

Kjeld Nuis heeft zijn eerste Olympische Spelen afgesloten met twee gouden medailles. De 28-jarige schaatser veroverde in Gangneung na zijn indrukwekkende zege op 1.500 meter ook de olympische titel op de 1.000 meter.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nuis schaatste in de laatste rit, die werd opgehouden door een valse start van de Fin Mika Poutala, naar een tijd van 1.07,95. Hij is de vierde Nederlandse olympisch kampioen op de 1.000 meter, na Ids Postma (1998), Gerard van Velde (2002) en Stefan Groothuis (2014).

Zilver ging met 1.07,99 naar de Noor Håvard Lorentzen, olympisch kampioen op de 500 meter, die twee ritten voor Nuis in actie kwam. Brons was voor Koreaan Tae-Yun Kim in 1.08,22.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app! 

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Kai Verbij schaatste met 1.08,62 naar de zesde plaats en loopt waarschijnlijk de WK sprint misloopt. Koen Verweij eindigde als negende in 1.09.14.

Voor de man die de afgelopen jaren vaak op de beslissende momenten zijn benen niet kon laten doen wat ze in de trainingen hadden geleerd, werkten de Olympische Spelen in Zuid-Korea louterend. Zijn uithaal op de olympische schaatsmijl leverde de pupil van kampioenenmaker Jac Orie de bevestiging op dat zijn vorm in Gangneung van olympische allure was.

WK afstanden

Vorig jaar had Nuis in Zuid-Korea al laten zien dat hij afgerekend had met de rol van ongelukkige verliezer. Bij de WK afstanden domineerde hij de 1.000 en 1.500 meter op dezelfde manier als hij beide afstanden op de Spelen naar zijn hand zette.

In Gangneung bleef Nuis, na de weigering van het IOC om de sterke Russen Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov toe te laten, de zenuwen de baas. Hij maakte vanaf dag 1 van het olympisch schaatstoernooi een zelfverzekerde indruk. Op het ijs stond een vedette die niet meer twijfelde, wist wat hem te doen stond en die opdracht zonder hapering uitvoerde. Zijn 1.500 meter was van ongekende klasse, zijn kilometer idem dito.

Opvolger Stefan Groothuis

De opvolger van Stefan Groothuis liet op de laaglandbaan zien dat hij met zijn geweldige 1.07,64 tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen niet al zijn kruit had verschoten. Nuis had vooraf al aangegeven dat als hij de dingen die hij in een race goed moet doen op de juiste manier zou uitvoeren, iedereen aan flarden zou schaatsen.

Nuis opende sterk met 16,31, sneller dan iedereen. Ook bij de doorkomst op 600 meter was de Nederlander de snelste, maar in de slotronde leek het moeilijk te worden. Nuis bleef overeind en met een miniem verschil van 0,04 seconde pakte hij de dubbel.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1