appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Nederlandse vrouwen door naar de finale, mannen niet

ANP
woensdag 21 februari 2018 | NOS | Redactie

De Nederlandse vrouwen hebben zich eenvoudig geplaatst voor de finale op de ploegenachtervolging. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Lotte van Beek hadden weinig te dulden van de Amerikaanse vrouwen en reden naar 3.00,41.

Marrit Leenstra. die maandag met Wüst en De Jong de series reed, kreeg rust voor de finale van later vanmiddag. Daarin is Japan de tegenstander. De Japanse vrouwen waren te sterk voor Canada.

Al vanaf het begin was duidelijk dat de Verenigde Staten geen gevaar zouden vormen, de ploeg leek zich neergelegd de de gedachte dan brons het hoogsthaalbare zou zijn.

'Helaas een formaliteit'

Na de eerste ronde reden Heather Bergsma, Carlijn Schoutens en Mia Manganello al een seconde achter de Nederlandse vrouwen. Op de streep, na zes ronden, was het verschil opgelopen tot een kleine zeven seconden.

"Twee landen wisten waar ze voor gaan rijden. Je kijkt helaas bijna naar een formaliteit", zegt coach Rutger Tijsen.

Nederland was in de series het snelste land, het Oranje-trio maakte indruk met een olympisch record (2.55,61). Zo'n tijd was in de halve finales niet nodig.

De Verenigde Staten gingen als vierde door naar de halve finales. Dat de Amerikaanse vrouwen überhaupt in de halve eindstrijd stonden, was al een kleine verrassing.

Mannen lopen finale mis

Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen zijn er niet in geslaagd de olympische finale op de ploegenachtervolging te bereiken. Het trio was niet in staat Noorwegen te verslaan. Op de streep gaven de Nederlanders 1,39 toe op de Noren.

Bron: ANP

De ploeg was slecht weg. Achteraf bleek dat de veer van de schaats van Jan Blokhuijsen bij de start was afgebroken. Bij geen enkele doorkomst was de ploeg sneller dan Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Sien Spieler Nilsen.

Toen Kramer de koppositie overnam bij Nederland liep het verschil rap terug van zeven tiende naar slechts zes honderdste, maar in de slotfase liep de Noorse voorsprong weer op.

Zuid-Korea is vanmiddag de tegenstander van Noorwegen in de finale. Het thuisland rekende in een spannende halve finale af met Nieuw-Zeeland. Beide landen reden bijna de hele race onder het schema van het olympisch record, dat de Koreanen maandag hadden neergezet.

Nieuw-Zeeland reed lang zo'n twee tienden voor de Koreanen, met nog twee ronden te gaan liep het verschil op naar vier tienden. Bij het horen van de bel waren er nog 25-honderdste over.

Na een razendsnelle slotronde van Lee Seung-hoon waren de Koreanen bij de finish 72-honderdste sneller dan Nieuw-Zeeland. De tijd, 3.38,82, is bovendien een verbetering van het olympisch record.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Download de app.

 

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1