appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Lorentzen schenkt Noren na twee decennia weer olympisch schaatsgoud

ANP
maandag 19 februari 2018 | NOS | Redactie

De Noor Lorentzen pakt het goud op de 500 meter! Hij rijdt een olympisch record van 34,41 en verslaat Ronald Mulder in een direct duel. 

Håvard Lorentzen heeft de olympische titel op de 500 meter veroverd. Lorentzen, leider in de wereldbekerstand, is de eerste Noorse schaatser die olympisch goud wint sinds Ådne Søndrål in 1998 in Nagano de 1.500 meter op zijn naam schreef.

Lorentzen wordt gecoacht door Jeremy Wotherspoon, de viervoudig wereldkampioen sprint die er zelf nooit in slaagde olympisch goud te veroveren. De Nederlanders speelden een bijrol en wisten niet op het podium te eindigen. Ronald Mulder was de beste Nederlander op plaats zeven.

De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu pakte het zilver op een honderdste van Lorentzen. De bronzen medaille ging naar de Chinees Tingyu Gao, die 34,65 reed.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Download de app.

Jan Smeekens kwam als eerste van de favorieten het ijs op. Hij zinde op revanche, nadat hij vier jaar geleden de olympische titel in Sotsji op twaalfduizendste van een seconde had gemist. Smeekens begon met een valse start en was bij zijn tweede poging niet optimaal weg.

Hij kwam met 34,93 niet in de buurt van zijn baanrecord van 34,58, waarmee hij vorig jaar in Zuid-Korea wereldkampioen was geworden. Smeekens had direct door dat de medailles buiten zijn bereik zouden blijven. Hij werd uiteindelijk tiende.

Aanmelden voor de Nieuwsbrief

Ook Tingyu Gao en Joji Kato moesten opnieuw naar de start, maar daar hadden zij klaarblijkelijk minder moeite mee. De Chinees Gao zette met 34,65 een knappe tijd neer die genoeg zou blijven voor brons.

Cha laat Zuid-Koreaanse publiek juichen

De Zuid-Koreaan Cha Min-kyu verbaasde vriend en vijand door even later het uit 2002 daterende olympisch record van Casey Fitzrandolph te evenaren. Tot grote vreugde van het publiek snelde Cha naar 34,42 na een slotronde van 24,7.

Ronald Mulder kwam een rit later in actie. Hij opende sterk met 9,59, maar zijn Noorse tegenstander Lorentzen reed een fantastische ronde van 24,6 en kwam tot 34,41, waarmee hij 0,01 onder de tijd van Cha dook.

Verbij na misslag kansloos voor medaille

De laatste Nederlander, Kai Verbij, opende in 9,55 heel sterk, maar maakte een foutje in de tweede bocht. Hij werd zelfs nog gepasseerd door de Japanner Daichi Yamanaka en kwam niet verder dan 34,78 en de negende plek. 

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Winterspelen 2018

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1